Osijek
NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Konferencija o tranziciji Slavonije
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Ekonomski fakultet u Osijeku bit će domaćin l. Znanstveno-stručnom dijalogu pod nazivom Regionalni razvoj u Hrvatskoj: razvojna tranzicija Slavonije, koji će se održati u utorak (27. veljače), s početkom u 11 sati u fakultetskoj Auli glagoljice, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a partneri su projekta domaćin skupa EFOS, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku - HAZU, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatsko društvo ekonomista.

Cilj je konferencije potaknuti raspravu o ključnim pitanjima vezanim uz regionalni razvoj Hrvatske, s posebnim naglaskom na razvojnoj tranziciji Slavonije. S obzirom na izražene razlike u razvijenosti regija u Hrvatskoj, ocjena budućnosti regionalne politike i ulaganja iz EU fondova bit će temeljena na uspješnosti nalaženja razvojnih modela koji će potaknuti aktiviranje regionalnog gospodarstva, poboljšanje životnih uvjeta i podizanje standarda diljem zemlje. Poseban će fokus biti na prilikama koje pružaju zelena i digitalna tranzicija te na raspravi oko dva ključna pitanja: Kako uspostaviti regionalnu ekonomsku ravnotežu? i Kako mjeriti regionalni ekonomski uspjeh?

Program će otvoriti prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan EFOS-a, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i osječko-baranjski župan Mato Lukić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić započet će dijalog dijeleći ključne uvide u strategije i planove Ministarstva vezane uz razvojnu tranziciju Slavonije, a bit će potaknute i važne rasprave o načinima unaprjeđenja regionalnog razvoja, prilagođavanju novim ekonomskim trendovima i optimizaciji korištenja sredstava iz fondova Europske unije.

U tematskoj raspravi o izazovima i perspektivama razvojne tranzicije Slavonije sudjelovat će zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber i predsjednica Katedre za opću ekonomiju EFOS-a Đula Borozan, pod moderatorskom palicom Nataše Drvenkar s EFOS-a. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

3

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju