Osijek
POSTAVLJENE JOŠ U LISTOPADU

HEP: Solarne elektrane bit će puštene u pogon do kraja ovoga tjedna
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Elektrane na krovovima KC-a, DV-a Latica i dvorane Jug nisu počele proizvoditi struju. U HEP-u kažu da su zatrpani zahtjevima

Osijek je, naglasila je to za nedavnog posjeta našem gradu Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, od svih domaćih gradova povukao najviše novca za energetsku obnovu zgrada koje su kulturna dobra.Zastoj u HEP-u


Rekla je to za obilaska radova na uređenju i opremanju koncertne dvorane u Kulturnom centru. Domaćin joj je tom prigodom bio gradonačelnik Ivan Radić, koji je istaknuo kako ovi radovi vrijedni 1,7 milijuna eura neće opteretiti gradski proračun jer su sredstva osigurana kroz alternativne izvore - iz proračuna dvaju ministarstava, resornog za kulturu, te Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova.

Nešto ranije, zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova kroz program prekogranične suradnje, realizirano je i postavljanje solarne elektrane na krovu Kulturnog centra. Iz istog su izvora postavljene i solarne elektrane na krovu Dječjeg vrtića Latica (na Vijencu Augusta Cesarca) i sportske dvorane Jug. Iako su ovi radovi dovršeni u listopadu, ove elektrane još nisu počele proizvoditi struju. Nisu priključene na elektromrežu.

U HEP-u priznaju kako je došlo do određenog zastoja, jer je previše zahtjeva, no tvrde kako će dvije od ove tri osječke javne elektrane biti u pogonu od kraja ovog tjedna.

- Priključci sunčanih elektrana na Dječjem vrtiću Latica i zgradi Kulturnog centra završeni su i potvrde za trajni pogon bit će izdane najkasnije do 23. veljače. Za priključak sunčane elektrane na zgradi Sportske dvorane Jug do kraja ovog tjedna očekuje se isporuka niskonaponskog ormara za priključak elektrane, a priključak će biti izveden najkasnije do 1. ožujka - odgovaraju iz središnjice HEP-a.

- Šteta što smo izgubili četiri mjeseca u kojima smo mogli proizvesti nešto struje i smanjiti račune za potrošenu električnu energiju. To je, uostalom, i smisao ovakvih projekta energetske obnove na koje se spremno prijavljujemo i uspješno ih realiziramo - kažu nam u gradskoj upravi, te podsjećaju kako su kroz godine solarne elektrane postavljene na brojnim krovovima dječjih vrtića, zgradi na Srednjoškolskom igralištu, dvorani Zrinjevac, tržnici na Gajevu trgu... U konačnici pripremljeni su elaborati za potrebe izgradnje fotonaponskih elektrana na još 24 zgrade u gradskom sustavu.

U HEP-u se u ovom konkretnom slučaju opravdavaju velikim zanimanjem investitora.

- Na području pod ingerencijom HEP ODS-a, Elektroslavonije Osijek bilježi se veliko povećanje broja zahtjeva za priključenje sunčanih elektrana na elektroenergetsku mrežu. U 2023. godini na mrežu je priključena 551 sunčana elektrana, odnosno u prosjeku 2,2 elektrane svakog radnog dana - kažu u HEP-u.

Energetska obnova


U svakom slučaju u Gradu Osijeku nastavljaju provoditi projekte kojima će energetski obnoviti javne zgrade. ​Ministrica Obuljen Koržinek nije ni prošli tjedan došla praznih ruku - donijela je ugovore za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice, u vrijednosti od 1,2 milijuna eura, gdje će ušteda energije biti 82 posto. Drugi je ugovor za energetsku obnovu Barutane, gdje će ušteda energije iznositi čak 90 posto.

Usporedno s ovim aktivnostima u Gradu Osijeku odlučili su se i za "zeleni" pristup urbanim površina, odnosno za razvoj zelene infrastrukture i formiranje novih zelenih površina unutar urbanog područja šireg središta grada.

Te su površine planirane kroz Trpimirovu ulicu te dijelove Gacke ulice u blizini budućeg IT poslovnog centra, Vukovarske ulice u dijelu kojim prolazi kroz Donji grad te u Svilajskoj ulici u blizini trgovačkog centra Portanova. Grmovi i stabla bit će zasađeni i na drugim javnim površinama Osijeka. I za ovu su aktivnost sredstva osigurana kroz alternativne izvore.

Dario Kuštro
U 2023. na mrežu je priključena 551 sunčana elektrana, odnosno u prosjeku 2,2 elektrane svakog radnog dana

UŠTEDOM DO VIŠE KILOVATA
Kroz projekt GreENergy 2.0, a riječ je o spomenute tri elektrane, postavljeno je 210 kW fotonaponskih elektrana, i to na Kulturnom centru 30 kW, dvorani Jug 150 kW i Dječjem vrtiću 30 kW.

Projektom je prvotno predviđeno 150 kW, no zbog ostvarenih ušteda tijekom javne nabave osigurano je postavljanje dodatnih 60 kW, odnosno ukupno 210 kW.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike