Novosti
U DVA, TRI ILI U VIŠE BLOKOVA

Oporba: Vrijeme je za nove izbore
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Zastupnici saborske oporbe rekli su, uoči rasprave o raspuštanju Sabora u srijedu, kako je potrebno što prije raspisati nove parlamentarne izbore zbog niza korupcijskih afera i pada životnog standarda, a razgovori o mogućim koalicijama još su u tijeku.

“Afera Ina, afera ‘plin za cent‘, afera Mreža, lex AP i, kao kruna svega toga, imenovanje Turudića, SMS-ovi i sve ono što se ovdje događalo pokazatelj su da imamo s jedne strane potpuno korumpiranu vlast, a s druge strane vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim afera", izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare u Saboru, nakon sastanka oporbenih klubova. Ustvrdio je da građani ‘‘svakodnevno slušaju o korupcijskim aferama vladajućih‘‘, da im pada životni standard, a da rast mirovina zaostaje za rastom plaća. ‘‘Ova vlada je gotova. Možda ona to još ne zna, možda je koncentrirana na prebrojavanje zastava, a ni to ne zna napraviti kako treba", kazao je Grbin. Odgovarajući na Plenkovićeve riječi, ustvrdio je da SDP nije stranka radikalne ljevice, nego socijaldemokratska stranka. I Sandra Benčić (Možemo) odbacila je takvu ocjenu za stranku čiji je član. "Ono u čemu smo mi radikalni jest u našem zahtjevu da korupcija u Hrvatskoj mora odmah nestati te u zahtjevu da Hrvatska bude bolje zemlja iz koje ljudi ne bježe. To je sav naš radikalizam", odgovorila je. Kazala je da će zastupnici stranke biti prisutni u sabornici cijelo vrijeme dok traje rasprava. Premijeru Plenkoviću poručila je da je "nedopustivo nazivati građane ekstremistima i putinofilima zato što imaju različitu političku orijentaciju". Kada je riječ o predizbornim koalicijama, Možemo više neće raspravljati o pitanju koalicije sa SDP-om u svim izbornim jedinicama, rekla je, te dodala da su ipak i dalje otvoreni za koalicije u pojedinim izbornim jedinicama. Grbin je kazao da se o svim oblicima predizbornih koalicija ‘‘još razgovara".

“Mislim da su na prosvjedu građani pokazali da žele promjene, drukčiju državu i vladu te su nas pozvali da učinimo sve što je u našoj moći da dođe do smjene HDZ-a", ističe Marijana Puljak (Centar). No, kaže, tek treba završiti razgovore o tome hoće li se smjena vladajućeg HDZ-a tražiti izlaskom u dva, tri ili u više blokova.

Zastupnik Fokusa Davor Nađi kaže da su se na centru već okupile četiri stranke koje su otvorene za proširenje koalicije, ali ne sa svim strankama koji su bile organizatorice prosvjeda. Što se tiče raspuštanja Sabora, to podržavaju Fokus, IDS i Reformisti. H
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike