Osijek
GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

“Gibajmo do Knjižbe”, ondje se održava Festival jezika
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Odjel za rad s djecom i mladima i Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek od 2012. obilježavaju Međunarodni dan materinskoga jezika. Program Festival jezika odvijat će se i ove godine, i to od 21. do 23. veljače, s ciljem razvijanja ljubavi prema pisanoj riječi i produbljivanja svijesti o potrebi očuvanja materinskog jezika.

“Budući da 21. veljače 2024. počinje Mjesec hrvatskoga jezika, ove godine naglašavamo značaj mjesnog govora, te naše sugrađane podsjećamo na prepoznatljiv sleng Osječana plakatom ‘Gibajmo do Knjižbe‘. Poslušat ćemo osječki sleng i bećarac, igrati se, čitati, pjevati na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i ukrajinskom jeziku", poručuju iz GISKO-a.

Odluku o proglašenju Međunarodnog dana materinskoga jezika 1999. donijio je UNESCO, koji želi podsjetiti na to da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog nasljeđa nego i nezamjenjiv izraz ljudske kreativnosti i različitosti. Ovakvim se događajima pridonosi kulturnoj razmjeni, čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te se materinski jezik predstavlja pričom, pjesmom, plesom i običajima.

Dio će se programa održati u igraonici Odjela za rad s djecom i mladima, a dio će biti predstavljen na YouTube kanalu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. I.R.G.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

3

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju