Mozaik
PARALELNO S FILMOM

Biografija Boba Marleya objavljena i na hrvatskom
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Svojom energijom i porukama o ljubavi i jedinstvenu Bob Marley nadahnuo je generacije diljem svijeta. Od njegove smrti prošlo je više od četrdeset godina, no njegov status kultne figure reggaea i popularne kulture ne blijedi. Prigodom 79. obljetnice njegova rođenja publika i fanovi imaju priliku upoznati se s brojnim detaljima iz bogatog života tog glazbenog velikana u hrvatskom prijevodu hvaljene biografije "Catch a Fire: Život Boba Marleya" Timothyja Whitea.

To bogato izdanje na više od 570 stranica vodi čitatelje kroz cjeloviti portret reggae-legende i prikaz vremena u kojem je živio, a autor Timothy White bio je blizak s Marleyem, njegovom obitelji i najužim krugom prijatelja. Upravo mu je to omogućilo pristup privatnim dokumentima i fotografijama, tako da su Marleyev život i stvaralaštvo u knjizi opisani s ljubavlju i razumijevanjem.

Ovogodišnje novo izdanje knjige "Catch a Fire: Život Boba Marleya" ujedno je i finalno, potpuno i dopunjeno izdanje tog naslova, koje uz rijetko viđene fotografije donosi proširenu i ažuriranu diskografiju. Također, publika u Hrvatskoj do sada nije imala priliku čitati knjigu o životu i nasljeđu Boba Marleya na hrvatskom jeziku, jer je ovaj naslov ujedno i prvi hrvatski prijevod neke njegove biografije.

Brojni glazbeni kritičari smatraju da bi "Catch a Fire" trebala biti izdvojena kao najbolja knjiga o Marleyevu životu i radu te da "ne postoji nijedna druga knjiga koja donosi tako potpun i točan portret reggae-kulture". I dok je Marley centralna figura biografije, "Catch a Fire" ujedno je i pregled društveno-povijesnih i kulturnih okolnosti njegovih korijena na Jamajci i rasta pokreta, koji su oblikovali njegovo razmišljanje te pogled na duhovnost i cijeli život.

Kao glazbena i kulturna ikona Jamajke, Bob Marley ostavio je neizbrisiv trag i nasljeđe te svijetu približio reggae i rastafarijansku kulturu, a svojom duhovnošću i karakterom bio je glasni zagovornik ljubavi i jedinstva. Njegov slikoviti i bogati život detaljno je prikazan upravo u knjizi "Catch a Fire: Život Boba Marleya", koja je u hrvatskom prijevod dostupna u izdanju glazbene knjižare Rockmark. T.K.
Glazbeni kritičari smatraju da bi trebala biti izdvojena kao najbolja knjiga o Marleyevu životu i radu

Možda ste propustili...

25. GODINA MJUZIKLA “MAMMA MIA”

Björn Ulvaeus na obljetnici grupe ABBA

BABY LASAGNA U SVIJETU DISKOGRAFIJE HRVATSKOG RADIJA

“Rim Tim Tagi Dim” dobit će i svoju hrvatsku verziju

Najčitanije iz rubrike