Novosti
POSKUPJELI MATERIJALI I USLUGE

U rekonstrukciju stana ili kuće ne krećite bez 15 tisuća eura, obnova po kvadratu 300 eura
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Cijena obnove stana 2019. bila je 200 eura po kvadratu, a lani 250

Ako ste kojim slučajem lani planirali obaviti rekonstrukciju stana i tada vam se to činilo skupo ili ste zbog nekog drugog razloga taj zahvat morali prolongirali za ovu godinu nadajući se da ćete možda financijski i nešto bolje proći, sigurno ste pogriješili. Prema analizama stručnjaka tržište adaptacija stanova i kuća početkom ove godine doživjelo je dramatične promjene u cijenama koje su znatno porasle u usporedbi s prošlom.Složenost i strpljenje


Iz građevinskog sektora stiže poruka da o adaptaciji stana veličine od 50 do 70 četvornih metara i ne razmišljate ako za početak nemate ili niste spremni izdvojiti 15.000 eura. To podrazumijeva samo osnovnu adaptaciju s materijalima prosječnih cijena i kvaliteta, dakle ne uključuje nikakav luksuz. Teško je, naime, dati jednostavan odgovor na pitanje kolika je cijena adaptacije stana jer ona ovisi o željama i mogućnostima vlasnika, a onda i o činjenici da svaki prostor zahtijeva drukčije rješenje.

Obnova stambenog prostora iznimno je složen posao, zahtijeva puno strpljenja i koliko se god vlasnici radovali konačnom rješenju, njegovo trajanje može se prilično odužiti, a troškovi ovise o mnogim komponentama koje su iznimno važne. Stručnjaci tvrde da je ulaskom u 2024. godinu cijena građevnog materijala prosječno porasla za 21,31 posto u odnosu prema prošloj godini, a usporedno je cijena usluga postala veća 30,15 posto. Od materijala najviše su poskupjeli šljunak, pločice, cigle i izolacijske ploče. Tako je šljunak ove godine skuplji 50 posto nego lani i cijena mu je za betoniranje na Njuškalu 30 eura po kubiku, na što još valja dodati i prijevoz. Cijene keramičkih pločica i cigle narasle su za 30 posto, za 26 posto porasle su cijene izolacijskih ploča, a po 25 posto žbuka i cement. Najmanje su rasle cijene armature, staklene vune i gipsa. Zanimljivo je da se jedino cijena drva smanjila, i to za 16,6 posto.

Od usluga najviše su cijene podignuli stolari, soboslikari, parketari i projektanti, i to za 50 posto u odnosu prema cijenama usluga iz prošle godine. Slijede ih električarske usluge koje su poskupjele za 23 posto i keramičarske koje su skuplje 21,4 posto. Najmanje su porasle cijene usluga vodoinstalatera, montažera klima i fasadera. Najveće poskupljenje od 100 posto, odnosno s jedan euro po kvadratu lani na dva eura ove godine podignuli su majstori za uređenje vrta. Ovi podaci govore kako je adaptacija stana u ovoj godini u prosjeku skuplja 26 posto nego što je bila u 2023.

Osječanin Vojko Savić vlasnik je građevinskog obrta Lođa, koji uz trgovinu građevnim materijalom nudi usluge za zidarsko-tesarske radove, termoizolacije, hidroizolacije, krovopokrivačke radove, spuštanje stropova, oblaganje zidova i stropova gipsanim pločama... Radove izvode diljem Hrvatske, ali najviše na području Osječko-baranjske županije. On tvrdi da danas restauracija kompletnog stana zajedno s materijalom u prosjeku stoji 300 eura po kvadratu plus PDV. "To je okvirna cijena po četvornom metru stana, da ga mi potpuno razbijemo i kompletno odradimo i dovedemo u željenu poziciju. Cijene materijala ovise naravno o mušteriji, što ona želi i o tome umnogome ovisi cijena ukupne usluge", kaže Savić, dodajući kako je cijena obnove stana 2018. i 2019. bila oko 200 eura po kvadratu, a lani već 250 eura. Procjenjuje da za stan od 50 kvadrata valja pripremiti 15.000 eura. "U tu cijenu valja ukalkulirati troja vrata, 30 kvadrata podova keramičkih pločica i parketa, promjena elektroinstalacija, soboslikarske usluge... Opet sve naravno ovisi o tome koju kvalitetu parketa, pločica, odnosno podnih obloga i ostalog materijala vlasnici žele ugraditi. Nije također isto ugrađuje li se podno grijanje, na kojem se katu stan nalazi i mnogo drugih komponenata koji utječu na cijenu i duljinu radova. U prosjeku s mušterijama dogovaramo da takve radove za stan od 50 kvadrata obavljamo u mjesec dana ili koji dan više", objašnjava Savić.

Važna provjera


Kaže kako se često govori da je omjer cijena usluga i materijala jednak, no napominje da to danas nije baš tako za sve usluge. "Jedna sobna vrata danas koštaju od 300 do 400 eura i njihova ugradnja sigurno ne može stajati toliko. Ima tu još sličnih usporedbi, ali danas su najviše poskupjele keramičke pločice. Njihova je cijena odletjela u nebo", zaključuje Savić dodajući kako treba birati materijale srednje ili više kvalitete jer niska cijena manje kvalitetnih materijala skriva troškove koje ćete imati u budućnosti.

Najkompletniji izbor obrtnika i ponuditelja usluga adaptacije stanova i kuća s izborom i cijenama materijala može se pronaći na portalu emajstor.hr. Oni upozoravaju građane da, ako su kupili stan za obnovu, obrate pozornost na cijenu koju su platili. "Renoviranje zgrade u mnogim slučajevima je puno zahtjevnije od nove gradnje. Adaptacija stana dolazi s troškovima koji ovise o količini intervencije, vrsti i kvaliteti korištenih materijala, izvođaču, složenosti obnove... Trošak kompletne obnove stana s rušenjem pregrada, ugradnjom novih zidova, kompletnim obnavljanjem električnih instalacija, izvedbom novog grijanja, suhomontažom, keramičkim, parketnim i lakiranjem, kreće se od 130 do 400 eura po četvornom metru. Tako ćete za obnovu stana od 65 kvadrata do ključa dati dobrih 13.300 eura. Ako želite pomoć arhitekta ili dizajnera interijera, stajat će vas oko 15 eura po kvadratu, što je zanemarivo u odnosu prema cijeni cjelokupne obnove, ali vam može uštedjeti puno vremena i novca, a rezultat će biti vizualno puno bolji", poručuju na portalu emajstor.

Prema njihovu izračunu vrlo niska cijena kompletne obnove stana s rušenjem pregradnih zidova, postavljanjem novih zidova, cjelovite obnove električnih instalacija i novog grijanja iznosila bi 112,73 eura po kvadratu stana, a najviša bi bila 159,15 eura po četvornom metru. Cijena uključuje suhomontažne, keramičarske, parketarske i soboslikarske radove pri obnovi stana.

Na kraju valja upozoriti sve one koji planiraju ući u posao adaptacije stana da se prije ugovaranja poslova dobro informiraju i provjere komu će dati tako opsežan i skup posao.

Tomislav Prusina
Tanja Popović Filipović

voditeljica Centra za edukaciju i informiranje potrošača

Opet moramo postaviti pitanje imamo li liberalno tržište ili ti dobavljači, građevinari i ostali mogu raditi što žele.

NEREALNA POSKUPLJENJA
Voditeljica Centra za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP) Tanja Popović Filipović smatra da poskupljenja od 20 do 30 posto u roku od godinu dana nemaju nikakvih opravdanja i nisu korektna prema građanima. “Opet moramo postaviti pitanje imamo li liberalno tržište ili ti dobavljači, građevinari i ostali mogu raditi što žele. Možda bi tu i država trebala reagirati, malo ‘zagrebati’ po površini i vidjeti o čemu se radi. Uvijek kada dođe do tolikih poskupljenja pitamo se što ih je izazvalo, objašnjava Popović Filipović. Tvrdi da se i ovdje može primijeniti termin “neopravdano poskupljenje”. “U Hrvatskoj je to uzelo toliko maha od ožujka prošle godine i više nema usluge koja jednostavno nije poskupjela. Činjenica jest da je teško naći majstore i zato ih treba platiti. Netko je u lancu povukao to poskupljenje i svi ostali su slijedili. Iz perspektive udruga za zaštitu potrošača mislim da tu dolazi do kršenja prava potrošača koji su dovedeni pred rub, ali kada pitate nuditelje usluga, oni kažu jednostavno da je izbor na građanima hoće li to oni raditi ili neće”, zaključuje Popović Filipović.

NOVI OBRTI
U Hrvatskoj obrtničkoj komori kažu da građevinski sektor raste u svakom pogledu. “Tome ide u prilog i činjenica da je posljednjeg dana siječnja 2021. Hrvatska imala 10.372 aktivna obrta u građevinarstvu, a istoga dana ove godine 13.583 obrta ima registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost. Najviše ih je u kategoriji uvođenja instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju (1882 obrta), ostali završni građevinski radovi (1716 obrta) te u postavljanju podnih i zidnih obloga (1466 obrta). Unatrag godinu dana otvoreno je 1420 novih građevinskih obrta.

Možda ste propustili...