Zdravlje
SRCE: POJAČANO SIMPATIČKO OPTEREĆENJE

Prepoznati stres znači sačuvati zdravlje
Objavljeno 19. veljače, 2024.
U modernom svijetu danas su bolesti srca i krvožilnog sustava prve na ljestvici uzroka smrti

U svim kulturama svijeta simbol ljubavi je srce, a simbol srca je simbol ljubavi. Zašto srce kao mišićnu pumpu koja neprestano i neumorno pumpa krv u cijeli organizam i održava nas živim svi doživljavamo kao središte emocija? Odgovor je dao prim. dr. med. Darko Počanić, voditelj Koronarne jedinice i jedinice za intenzivnu medicinu, specijalist internist i subspecijalist kardiologije. "Kako bi zadovoljavala cirkulacijske potrebe organizma, srčana puma mora biti precizno usklađena s metaboličkim potrebama, koje nisu iste dok trčimo ili na primjer spavamo. Da bi se srčana aktivnost uvijek usklađivala s aktivnošću organizma, srce i krvne žile su pod utjecajem dvaju neurohumoralnih sustava – simpatičkog i parasimpatičkog sustava. Simpatički sustav pojačava snagu i brzinu rada srca, a parasimpatički usporava i stavlja krvotok u stanje mirovanja. I upravo taj simpatički sustav biva stimuliran kod emotivnih stanja i daje osjećaj zaljubljenosti."Puls i tlak


Najčešći uzrok stalnoj povišenoj aktivnosti simpatikusa je stres. "U modernom svijetu danas su bolesti srca i krvožilnog sustava prve na ljestvici uzroka smrti i čine gotovo pola uzroka svih smrtnih slučajeva. Kad dođe do srčanog udara, pomalo je kasno jer su promjene na srcu već uzele svoj patološki danak. Upravo zato trebalo bi promijeniti način razmišljanja i okrenuti se zdravim, mlađim, odnosno osobama koje tek imaju simptome pojačanog simpatičkog opterećenja srčanog i krvožilnog sustava", poručuje prim. dr. med. Poćanić.

Naglašava da je najčešći uzrok stalnoj povišenoj aktivnosti simpatikusa fenomen koji se naziva stres. Ubrzani način života, brojne obaveze koje nerijetko sami sebi nepotrebno namećemo povećavaju aktivnost simpatičkog sustava i samim time preplavljuju receptore u srcu i krvnim žilama adrenalinom i noradrenalinom, povećavajući tako i puls i tlak. Oba ova čimbenika dokazano vode do skraćenja životnog vijeka i preuranjene kardiovaskularne smrtnosti. Kardiovaskularna smrtnost u većini zapadnih zemalja vodeći je uzrok smrtnosti, no na vrijeme prepoznato stanje stresa danas se može uspješno liječiti i očuvati zdravlje srca.

“Smrtonosne bolesti osoba mlađe i srednje dobi zabrinjavaju, dok nerijetko čitamo frapantne vijesti o nagloj srčanoj smrti kod zdravih mladih sportaša ili poznajemo nekoga iz naše šire zajednice tko je naglo preminuo ‘iz čistog zdravlja‘ od srca", ističe prim. dr. med. Počanić. "Gotovo redovito je uzrok smrtonosna aritmija koja se razvija upravo na srcu stalno bombardiranom od simpatikusa, uglavnom zbog stresnih životnih situacija. Na vrijeme prepoznato stanje stresa sa stalno neprimjereno povišenim pulsom i u mirovanju i u spavanju, vrlo često praćeno i povišenim krvnim tlakom, može se liječiti vrlo jednostavno blokatorima beta-adrenergičkih receptora, modernim lijekovima s vrlo specifičnim terapijskim učincima. Visokoselektivni beta-blokator u dugoj kliničkoj primjeni je bisoprolol, kojim kardiolozi liječe hiperkinetski sindrom i hipertenziju, neizostavan je kod zatajenja srčane funkcije zbog slabljenja snage srčanog mišića, a propisuje se redovito i nakon srčanog udara. Zbog visoke selektivnosti veže se samo na receptorska mjesta u srcu, a sve moguće nuspojave na drugim organskim sustavima su izbjegnute. Usporava pretjerani srčani puls i vraća povišene vrijednosti krvnog tlaka u normalu. Također, energetski štiti kardiovaskularni sustav i samim time produljuje život".

Kontrola


Budući da se razina stresa i opterećenja svakodnevno povećavaju, dok se dobna granica kada mladi ljudi bivaju izloženi stresu sve više pomiče prema dolje, odluka o kontroli stanja srca čini se vrlo pametnom odlukom - za mlade ljude, od 20 godina naviše, tako i za osobe u punom zamahu radnih i životnih te obiteljskih stresova, od 35 do 50 godina. To je vrijeme kad se može otkriti upravo stresom inducirana tahikardija, hipertenzija i blokirati te spriječiti razvoj komplikacija. U kliničkoj praksi najveći broj mladih osoba u kardiološkoj ordinaciji ima upravo problema s tahikardijama i hiperkinetskim hipertenzijama.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike