Kultura
GRADSKI MUZEJ VIROVITICA

Izložba vraća na osnovne postavke - na pojam ljubavi
Objavljeno 17. veljače, 2024.
Autorica grupne međunarodne izložbe ilustracija “Voli me/Ne voli me” je književnica Ana Đokić

Na Valentinovo je u Gradskom muzeju Virovitica svečano otvorena grupna međunarodna izložba ilustracija "Voli me/Ne voli me" u organizaciji neprofitne udruge pisaca i ilustratora Kreativna mreža. Autorica projekta je književnica Ana Đokić, a kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej rekla je kako je izložba "Voli me/Ne voli me" odabrana preko javnog natječaja za izlaganje jer se istaknula kao kvalitetan projekt značajnog međunarodnog karaktera. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu kazavši kako živimo u užurbanom suvremenom svijetu preopterećeni privatnim i poslovnim obvezama te bombardirani informacijama sa svih strana, dok nas izložba "Voli me/Ne voli me" "resetira", tj. vraća na osnovne postavke - na pojam ljubavi. Inicijatorica i autorica projekta Ana Đokić objasnila je kako su ilustratori bili pozvani da slobodno interpretiraju temu "voli me" i "ne voli me" u mediju ilustracije, inspirirani dječjom igrom s laticama. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

- Književnica sam i pišem o ljubavi, a u jednom sam se trenu zapitala kako ju izraziti, a da to ne bude riječima. Poznajem puno likovnih umjetnika u Hrvatskoj, tako da sam 2012. pozvala njih 14 kako bi volonterski napravili ilustraciju igrom "voli me/ne voli me", pa kako bude. Svi su se odazvali i na kraju smo napravili jednu odličnu stvar koja je spontano zaživjela i nastavila putovati svijetom. Danas imamo više od 100 radova, autori dolaze iz raznih zemalja, jer sam nakon Hrvatske istu stvar napravila u Bosni i Hercegovini pa tako i dalje, a izlagali smo uistinu u raznim prostorima, od muzeja do "kontejnera". Ova priča o ljubavi vodi nas i dalje kroz gradove i zemlje, te nas također uči različitostima i kako da gledamo šire na ljubav, ali i na druge ljude - govori Ana Đokić.

Prema riječima kustosice izložbe, Sonje Švec Španjol, izložba je prvi put "predstavljena" u Zagrebu 2012. godine, nakon čega je krenula na putovanje svijetom, posjetivši 11 zemalja. Na svakoj postaji, opus je obogaćen ilustracijama lokalnih autora, a danas, projekt predstavlja otvoreni "work in progress" s više od stotinu interpretacija univerzalne teme ljubavi.

- S kolegicom Sonjom surađivali smo i prije, tako da smo znali da nas očekuje kvalitetan projekt. Kao što se dalo i zaključiti po samom nazivu izložbe, tema je ljubav, a ilustracije koje su predstavljene rađene su raznim medijima. Također, važno je naglasiti zanimljivost sadržaja budući da ljubav možemo shvatiti kao subjektivnu okolnost i emociju koju svatko interpretira na svoj način i mislim da svi mogu uživati u ovoj izložbi - ističe Mihaela Kulej, ravnateljica virovitičkog Gradskog muzeja.

Nakon što je proputovala svijetom, izložba “Voli me/Ne voli me” nastavit će svoje putovanje Hrvatskom tijekom 2025. godine.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente