Kultura
16. VELJAČE

Izložba “Irska i rođenje Europe” u Gradskom muzeju Vukovar
Objavljeno 16. veljače, 2024.
U Gradskom muzeju Vukovar u petak, 16. veljače, u suradnji s irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, bit će otvorena izložba "Irska i rođenje Europe", s početkom u 12.30. Izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj, Nj. Eksc. Ruaidhri Mark Dowling.

Bogato ilustrirana izložba "Irska i rođenje Europe" govori o važnoj ulozi irskih znanstvenika i misionara u ranoj povijesti europske ideje. Irska se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči Europske unije, ali irsko sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su na tim temeljima počeli graditi europsku kulturu i identitet, a zahvaljujući irskom misionaru, sv. Kolumbanusu, koji je napisao "Totius Europea", Irska je odigrala važnu ulogu u oblikovanju europske baštine praktički od samih početaka. Grafički dizajn izložbe pripada Studiu Suss. Izložba ima karakter putujuće izložbe i obišla je zemlje diljem svijeta (Irska, Mađarska, Njemačka, Bugarska, Japan, SAD…), a već ju je vidjela publika u nekoliko hrvatskih gradova.

Irska, za Irce Éire, Zeleni otok, Smaragdni otok, zemlja svetaca i heroja, mitova, legendi i duhovnosti, zemlja spektakularne ljepote, burne povijesti i brižno čuvane baštine, jedno je od najatraktivnijih turističkih odredišta Europe. T.K.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

2

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

3

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji