Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Je li ovo najbolji pametni telefon do sada?
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Jedno od najugodnijih iznenađenja je baterija od 5000 mAh, koja podržava žičano punjenje na 45 W i bežično na 15 W
Ako ćemo gledati proizvođače koji imaju najveći utjecaj na tržište pametnih telefona, onda su to svakako Apple i Samsung. Ova dva rivala vjerno se prate i međusobno kroje trendove koje će ostali tek zapratiti. Ove godine taj trend je uporaba titanija, a nakon iPhone 15 Pro modela titanij je sada i na okviru Galaxy S24 Ultra. Okvir, osim što je od titanija, više nije toliko zaobljen, a također je postao i matiran, što je još jedna sitna, ali itekako dobrodošla promjena. U svom dizajnerskom izričaju Ultra je ostala vjerna svojim prethodnicima, modelima S22 Ultra i S23 Ultra. Najveća promjena je ravan zaslon, za koji možemo samo reći – napokon! Trend zakrivljenog zaslona koji Samsung njeguje već gotovo desetljeće napokon je stigao svome kraju. Ravan zaslon ostavlja kudikamo bolji dojam, a nestvarno bolji dojam ostavlja i svjetlina od astronomskih 2600 nita. Uz dramatično manje odsjaja, prikaz na 6,8-inčnom zaslonu definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Rezolucija je 1440 x 3120 točaka, a osvježavanje adaptivno do 120 Hz. Zaslon, osim što je najbolji do sada, ujedno je i najotporniji dosad zahvaljujući Corning Gorilla Glass Armor razini zaštite. Uz prirodnu boju titanija, novi S24 Ultra je bez sumnje najprivlačniji do sada.

Praktični UI


Kako ćemo Samsung Galaxy S24 Ultra imati na maraton testu, odlučio sam ga postaviti kao svoj osobni telefon. Samsung proces postave novog telefona čini nevjerojatno ugodnim, a prelazak s bilo kojeg drugog telefona na novi Galaxy gotov je munjevito brzo. Ako ste postojeći korisnik nekog od Samsung telefona, možete kao i ja iskoristiti pogodnost privremene kopije na Samsung Colud koja će tamo ostati 30 dana, bez obzira na količinu podataka. Iako nisam jedan od onih koji voli čitati vodiče i savjete proizvođača, s novim Samsung Galaxy S24 Ultra sam to napravio, a svakako i vama preporučujemo. Telefon donosi toliko toga novog što život čini lakšim da je teško sve i nabrojiti. Ipak istaknut ćemo korištenje umjetne inteligencije. UI (ili AI) ovdje nije nešto apstraktno i nešto što se događa, nego uz S24 Ultru vidimo njegove direktne benefite. Primjerice, kada posjetite neku web-stranicu ili portal, s pomoću UI-ja možete napraviti sažetak i imati izlistane sve relevantne informacije bez bjesomučnog skrolanja i traženja što je novo. Snimite fotografiju i uklonite detalje koji vam smetaju, usporite svaki videozapis kao da je slow-mo. Na putovanju koristite S24 Ultra za simultano prevođenje ili dopisivanje uz prijevod. Android 14 koji pokreće novu Ultru ‘ispeglan‘ je vjerojatno najboljim sučeljem koje na Androidu možemo pronaći - One UI 6.1.


Kamere


Samsung je Galaxy S24 Ultra ostavio hardversku postavu istu za sve, pa je ispod haube Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 uparen uz 12 GB radne memorije i 512 GB memorije za pohranu. Dostupan je još bazni model s 256 GB, te onaj s 1 TB memorije. Iz ugla performansi telefon je zvijer! Sve radnje odvijaju se munjevito i bez oklijevanja. Jedno od najugodnijih iznenađenja ostavila je baterija od 5000 mAh, koja usput rečeno podržava žičano punjenje na 45 W i bežično punjenje na 15 W. Iako je već godinama istog kapaciteta, S24 Ultra je najučinkovitiji dosad i omogućio nam je oko dan i pol korištenja bez traženje punjača pri pogledu na stanje baterije. Kamere straga su i dalje četiri, širokokutna od 200 MP, telefoto od 10 MP s trostrukim optičkim zumom te ultraširokokutna od 12 MP. Razlika je ovaj put u periskopskom telefotoobjektivu s 50 megapiksela i peterostrukim optičkim zumom, a zamijenio je prošlogodišnji teleskopski telefoto od 10 MP s deseterostrukim zumom. Kako su nam pametni telefoni već dugo vremena puno više od uređaja za komunikaciju, tako i na cijenu od oko 1600 eura koliko stoji novi Samsung Galaxy S24 Ultra treba gledati kao investiciju u uređaj koji će vam život učiniti lakšim. Za sam kraj odgovorimo na pitanje iz naslova - je li Samsung Galaxy S24 Ultra najbolji pametni telefon? Iako će možda nekome biti velik i četvrtast, nekom neće okidati najbolje fotografije, a nekome će mana biti nešto sasvim drugo, ukupno gledajući, Samsungu je pošlo za rukom stvoriti telefon koji će većini biti najbolji, pa tako i nama.
 
Marin REŽIĆ
Uz dramatično manje odsjaja, prikaz na 6,8-inčnom zaslonu definitivno nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Najčitanije iz rubrike