Regija
LOKALCI POPUT AGENCIJA ZA NEKETNINE

Predradnje za prodaju ošasne imovine znaju biti skuplje od nje same
Objavljeno 15. veljače, 2024.
JLS-ovi moraju procijeniti vrijednost, naručiti procjembeni elaborat, ići na županijsko povjerenstvo, raspisati natječaj
DRENJEJedinice lokalne samouprave (JLS), gradovi i općine, sve više postaju svojevrsne agencije za nekretnine, a zbog ošasne imovine – one koja nakon smrti vlasnika nema nasljednika ili one koja ga ima, ali ju ne želi naslijediti jer ju prate dugovanja, a s pravom nasljeđivanja ide i obveza preuzimanja duga. U tim slučajevima takva imovina po sili zakona pripadne lokalnim samoupravama.Iako se čini kako tako dolaze do nepokretne imovine – kuća, stanova, zemljišta…, tj. vrijednosti, "lokalci" i nisu pretjerano sretni zbog toga jer je riječ o zahtjevnom postupku, a nasljeđuju se većinom stare kuće, dok stanovi i zemlja idu daleko bolje i brže.

Kompleksan postupak


Dok lokalne samouprave poput općina Strizivojna i Satnica Đakovačka, tvrde njihovi načelnici Josip Jakobović i Željko Šimić, dosad nisu imali nijedan slučaj nasljeđivanja te imovine, pojedini JLS-ovi suočeni su sa sve većim popisom takvih nekretnina, prodaju ih ili će za to tek odabrati trenutak jer tome prethodi dosta papira, radnji, procjene, tj. nemalih troškova. U slučaju da ju žele unovčiti, moraju nekretninu dati na procjenu, izraditi procjembeni elaborat, raspisati natječaj itd. Sve to sa sobom vuče troškove, koji znaju biti veći od vrijednosti same nekretnine. Upozorava na to i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Drenje Igor Milošević. Ta je općina dosad preuzela 6 - 7 kuća kao ošasnu imovinu, dio jer nije bilo nasljednika, a dio jer ju nasljednici nisu htjeli budući da je opterećena obvezama. Taj JLS dosad nije prodavao nijednu.

- Riječ je o nekretninama koje su većinom u derutnom stanju i nisu prikladne za život, potrebno je izvršiti određena ulaganja kako bi se privele stambenoj namjeni, a nalaze se u Bučju Bračevačkom, Mandićevcu i Potnjanima. S obzirom na naslijeđeno stanje, komunalni su problem jer ih treba održavati, kositi, provoditi mjere protiv glodavaca i dr. Sve što se tiče održavanja javnih površina i nekretnina Općina radi preko svog komunalca Drinak. Zasad nismo prodali ništa od te ošasne imovine jer je za svaku nekretninu potrebna službena procjena vrijednosti, procjembeni elaborat, potom to uputiti na županijsko povjerenstvo, raspisati javni natječaj… Sve to od lokalnih samouprava zahtijeva određene troškove, pa moramo procijeniti isplati li nam se uopće to u konačnici i raditi jer će u nekim slučajevima koštati više od nekretnine - kaže Milošević i dodaje kako je to kompleksan proces koji ne obećava da ćete nekretninu i prodati, a sama procedura košta. K tome, nekretninu treba "očistiti" i od dugova, s tim da lokalna samouprava dugovanje podmiruje samo do vrijednosti nekretnine, bez obzira prelazi li ju visina duga.

Kredit na kućerak


Kako je moguće da je stari kućerak opterećen velikim kreditom? Ima tu kredita još iz 1990-ih, bio je dovoljan samo vlasnički list, bez izlaska na teren, koji bi pokazao da se pod kredit stavlja derutna kuća, čija ga vrijednost ne može pratiti. Neke banke koje su ih tada davale u međuvremenu su propale.

Kakva je perspektiva da derutne kuće u tri navedena sela dobiju nove vlasnike? U Bučju mogu eventualno biti prodane jer se susjed želi širiti na tu "numeru" ili netko u toj kupnji vidi priliku za odlazak na selo, u mir i tišinu; u Potnjanima je šansa bolja jer je to selo na državnoj cesti Đakovo - Našice, a u vikendaškom i vinorodnom Mandićevcu netko u tome može vidjeti priliku za vikendicu.

Kako god, Općina Drenje, najavljuje Milošević, ima u planu u nadolazećem vremenu prirediti tu ošasnu imovinu za prodaju.

Suzana Župan
“Nije cilj Općini na tome zarađivati”
Općina Gorjani, kaže načelnik Ivan Lović, dosad je iz portfelja ošasne imovine prodala dvije kuće, a treća je u postupku; više je natječaja raspisano i sada ima potencijalnih kupaca. Na to je ime Općina po sili zakona naslijedila i nešto zemljišta. Prvu kuću kupili su lokalni mještani za mladu obitelj, a drugu je kupila obitelj iz Đakova. Načelnik Lović ističe komunalni problem te imovine u slučaju da stoji, da se ne prodaje. “Nije cilj našoj općini na tome zarađivati, nego da netko kupi i da novu funkciju, tj. novi život toj imovini”, kaže gorjanski načelnik Ivan Lović.

Bez uspjeha
- Postoje dvije kuće u Bračevcima, selu također na državnoj cesti, koje su opterećene dugovanjima prema bivšem Centru za socijalnu skrb, na ime socijale, pa se RH upisala i godinama ih pokušava prodati preko APN-a po popularnim cijenama, no do danas ništa - kaže Milošević.

Lokalne samouprave kod ošasne imovine opterećene dugovima podmiruju ga samo u visini njezine vrijednosti

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga