Svijet
OPASAN RAST KRAJNJE DESNICE U EU-U

Višestruke krize guraju birače u naručje populista
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Politolog: Radikalna desnica danas uvelike iskorištava osjećaj osiromašenja i vrlo snažan pesimizam među biračima

Rastući troškovi hrane, gospodarska stagnacija i sve lošiji životni standard mogli bi birače gurnuti u ruke krajnje desnice na europskim izborima.Građani EU-a suočeni su s višestrukim krizama. Dok se gospodarstvo Europske unije oporavljalo od pandemije koronavirusa, Moskva je 2022. izvela invaziju na Ukrajinu, prisilivši Europu da traži nove izvore energije. Cijene plina i električne energije porasle su, što je nanijelo štetu kućanstvima i tvrtkama. U jeku rasta životnih troškova europska krajnja desnica je napredovala, piše AFP. Giorgia Meloni pobijedila je na izborima u Italiji 2022., a Geert Wilders u Nizozemskoj prošle godine. "Postoji korelacija između porasta populističkih snaga te ekonomske i financijske krize", rekao je Thierry Chopin, politolog na Institutu "Jacques Delors". "Radikalna desnica danas uvelike iskorištava osjećaj osiromašenja i vrlo snažan pesimizam među biračima", rekao je Chopin.

Inflacija ipak pada, što europskim političarima daje nadu da će se gospodarstvo EU-a poboljšati. No poboljšanja će biti vidljiva tek nakon ljeta, a ne u vrijeme lipanjskih izbora za Europski parlament. Gotovo tri od četiri stanovnika EU-a vjeruju da će njihov životni standard pasti ove godine, a gotovo svaki drugi kaže da se već pogoršao, pokazuje istraživanje Eurobarometra objavljeno u prosincu. Oko 37 posto sudionika reklo je da ima teškoća s plaćanjem računa.

Zatvaranje tvornica sve je češće u automobilskoj industriji, posebno u Njemačkoj. "Njemačka industrija pod jakim je utjecajem visokih cijena energije i pati od električne tranzicije u automobilskoj industriji", rekla je Charlotte de Montpellier, ekonomistica ING banke. Njemačka je u recesiji od prošle godine, a to utječe na cijelu Europu. Potrošnja je i dalje slaba zbog visokih cijena. Rekordno visoke kamatne stope Europske središnje banke za obuzdavanje inflacije štete ulaganjima i uzrok su posrnuća tržišta nekretnina. U međuvremenu međunarodna trgovina, opterećena usporavanjem Kine, ne može kompenzirati slabu domaću potražnju. "Gospodarstvo eurozone stagniralo je u (četvrtom tromjesečju), a mislimo da će stagnirati i u prvoj polovini ove godine jer se učinci prošlog monetarnog stezanja nastavljaju osjećati, a fiskalna politika postaje sve restriktivnija", rekao je Jack Allen-Reynolds iz Capital Economicsa. Države članice EU-a također su ograničene pravilima EU-a o javnoj potrošnji. Francuska je ponovno uvela porez na električnu energiju, što je prouzročilo poskupljenje od gotovo deset posto. "Mjere štednje mogu pogurati golem broj naših građana u ruke krajnje desnice jer se osjećaju napuštenima", upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Philippe Lamberts.

Istraživanja pokazuju snažan porast stranaka krajnje desnice koje pripadaju skupini Identitet i demokracija (ID). Ta grupacija uključuje francusko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, njemačku stranku AfD, belgijski (flamanski) Vlaams Belang i austrijski FPO. ID bi mogao postati treći klub po broju zastupnika u EP-u i preteći liberalni klub Obnovimo Europu, koji ima sličnu snagu kao druga radikalno desna skupina koja raste - Europski konzervativci i reformisti (ECR). U ECR-u su stranka Giorgie Meloni, poljski PiS, španjolski Vox itd.

Dijana Pavlović
POTPORA BUNTU, PRITISAK NA INSTITUCIJE
“Velika koalicija” koja okuplja pučane, socijaldemokrate i Obnovimo Europu trebala bi ostati većina u Europskom parlamentu, ali će nedvojbeno biti oslabljena. Prema studiji think tanka European Council on Foreign Relations, ta bi koalicija ove godine mogla osvojiti 54 posto mjesta u EP-u, a sada je na 60 posto. Krajnja desnica već čini pritisak na institucije EU-a, primjerice, podupiranjem bunta poljoprivrednika. Ako iz izbora iziđe jača, vjerojatno će tražiti strožu migracijsku politiku i otežati usvajanje zakona o zaštiti okoliša. Također bi pokušala blokirati veću integraciju EU-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

2

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

3

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini