Dome slatki dome
SAVJET: ZDRAVO KUHANJE

Nije svejedno u kakvom posuđu pripremate hranu
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Posuđe od teflona zdravo je ako nije oštećeno. Čim se ošteti, zamijenite ga, a jela miješajte isključivo drvenim kuhačama

Za pripremanje zdrave i ukusne hrane nije svejedno u čemu kuhate. Oštećene posude bacite jer kuhanje u njima nije sigurno. Kuhanje u zemljanom posuđu smatra se vrlo zdravim. Novu posudu zagrijte i iznutra namažite masnoćom. Neka tako odstoji nekoliko sati, a onda operite mlakom vodom. Nemojte vatrostalnu posudu direktno iz hladnjaka stavljati na štednjak. U posuđu od gusa, tj. ljevenog željeza, ne pripremajte kiselu hranu jer dolazi do kemijskih reakcija. Gus lako zahrđa i zato posuđe čistite kuhinjskim papirom, vrućom vodom bez deterdženta. Ako ima nekog taloga u posudi, istraljajte ga solju i dobro osušite. Iako su posude od inoksa vrhunski obrađene, ne preporučuje se da u njima duže čuvate jelo. Ovo posuđe ne treba ribati žicom. Za mnoge je posuđe od inoksa najbolji izbor. Posuđe od teflona zdravo je ako nije oštećeno. Čim se ošteti, zamijenite ga. Jela miješajte isključivo drvenim kuhačama. Za mnoge je posuđe od nehrđajućeg čelika univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci s debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika. U posljednje vrijeme pojavilo se dosta vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije. Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će “odvojiti” zagorjelu hranu od površine lonca. Posuđe od ljevenog željeza dobro je za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Postoji nekoliko brendova kvalitetnog emajliranog posuđa. Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Stakleno, kao i vatrostalno posuđe za pečenje zdrav je izbor za kuhinju.

Jasminka Knežević
Emajlirano posuđe
Emajlirano posuđe dugo ćete koristiti za kuhanje i čuvanje hrane ako ga pravilno koristite i održavate. Emajl je osjetljiv na udarce, pa će se oštetiti i ne trpi nagle promjene temperature. Ako se prazna posuda pregrije, ne prelijevajte je hladnom vodom, nego je pustite da se lagano ohladi. Ali, ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe trajat će godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati. Kada emajl popuca, pronaći će put u hranu, a metal ispod emajliranog sloja reagirat će s hranom.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna