Dome slatki dome
VRT: TRAJNICE KOJE RANO CVJETAJU

Grmovi u nijansama proljeća
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Hamamelis i forzicija svojim intenzivnim bojama cvijeta stvaraju izuzetnu živost u vrtu

Pravilnim izborom i planiranom sadnjom možemo svoj vrt učiniti lijepim i obogatiti ga cvatućim biljem i zimi te rano u proljeće, prije nego počnu cvjetati proljetne kulture. Jedna od trajnica koja najranije počinje cvasti je Iberis semperflorens. Stvara jastučaste oblike, koji često prelaze u viseće forme, poglavito ako ih sadimo na suhozidima i mjestima gdje je kvalitetna zemlja.U skupini


Iberis cvjeta mnoštvom snježnobijelih cvjetića koji prekrivaju gotovo cijelu biljku, po čemu je i dobio ime. Dugotrajnost cvatnje te biljke ono je što je posebno označava. Iberis može cvjetati čak do početka travnja. Nakon cvatnje ostaju prekrasni jastučasti oblici sa sjajnim zelenim kožnatim listićima. Ova je biljka izuzetno otporna i na sušu. Ovisno o vremenskim uvjetima, u ožujku počinje cvatnja žutih gumbičastih cvjetova izuzetno mirisnog lovora (laurus). Posebno treba napomenuti magnoliju, koja tijekom ožujka počinje cvjetati u vrtu svojim tulipanolikim cvjetovima, prije samog listanja. Magnolija na poseban način svojim ljubičastim ili bijelim zvjezdastim cvjetovima dolazi do izražaja naglašavajući svoju ljepotu. Postoje i druge grmolike biljke i trajnice koje možemo koristiti za dekoraciju vrta kao cvatuće bilje. Ponekad je dovoljno samo malo prolistati kakav katalog ili kakvu knjigu ili svratiti u vrtlariju, u kojoj možemo naći mnoštvo kasnojesenskih cvatućih biljaka ili pak onih koje cvjetaju tijekom zime i ranog proljeća.

Japanska kerija širok je i kompaktan grm koji voli plodnija tla i polusjenovite položaje. Kerria japonica ‘Pleniflora‘ češće se pojavljuje u europskim vrtovima, u koje je unesena gotovo 50 godina prije nego što su otkrivene divlje vrste. Lišće je 25 mm dugo svjetlozelene boje i oštrih oblika s nazubljenim završetcima. Izvorna vrsta ima jednostavan zlatnožuti cvijet.

Od grmovnica valja spomenuti Viburnum tinus. Ta biljka stvara grm često visok i do tri metra. Zimi, ali i u ljetnom razdoblju nakon kiša ima pomalo neugodan miris. Cvjeta mnoštvom bijelih cvjetova sastavljenih u kišobranasti oblik - cvijet. Cvjeta od studenoga do travnja. Možemo je koristiti za sadnju u skupine, ali od nje možemo formirati i prirodne ili orezujuće živice. Preporučuje se redovito malčiranje jer ćete tako održavane površine trebati manje zalijevati tijekom ljetnih mjeseci, a i korov će slabije rasti.

Ponekad u veljači počinje cvatnju Chaenomeles japonica (japanska dunja) prekrasnih crvenih cvjetova, koja stvara grmove do oko dva metra visine i isto tolike širine.

Japanska dunja


Često se cvatuće grane te prekrasno cvatuće grmovnice koriste za aranžiranje, poglavito u oblikovanju ikebana. U nas je često nalazimo na tržnici u vrijeme cvjetanja kao rezano cvijeće, premda je drvenasta biljka. Hamamelis i forzicija svojim intenzivnim bojama, poglavito forzicija svojom žutom, stvaraju izuzetnu živost u još uvijek spavajućem vrtu. U to vrijeme počine cvatnja Kerrie japonice i Mahonie aqufolium, također intenzivnom žutom bojom ili njezinom nijansom. Mahonia se tu posebno ističe zbog svojih tamnih nazubljenih listova, čime boja cvijeta još više dolazi do izražaja. Nakon toga počinje cvjetati berberis, žutom bojom. Nekako s berberisom počinje cvatnju i bijela spirea.
Jasminka Knežević
Spororasni mirisni hamamelis
Hamamelis je vrlo otporna listopadna biljka. U prvih pet godina raste veoma sporo. Maksimalnu veličinu dobije nakon 10 do 15 godina te naraste od tri do četiri metra u visinu i jednako toliko u širinu. Iznimno mirisni, žuti do narančasto crveni cvjetovi javljaju se u kasnu jesen ili zimi. Cvjetovi su zanimljivi zbog neuobičajenog razdoblja cvjetanja i oblika.

Kerija
Kerija je pogodna za uzgoj za ukrašavanje zidova ili kao ukrasna živica. Odgovara joj sunčano ili polusjenovito mjesto, tolerira i sjenu. Otporna je na mraz i gradska onečišćenja.

Viburnum
Viburnum je grm loptasta ili piramidalna oblika podrijetlom iz južne Europe. Uzgojene su i forme sa žuto i krem prošaranim listovima. Može se uzgajati kao pojedinačni grm ili živa ograda

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

2

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

3

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce