Dome slatki dome
DIZAJN: INSPIRACIJA ZA UREĐENJE

Oblici i boje za skladan dom
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Uređenje doma zahtjevan je i izazovan zahvat, pogotovo kada mu se pristupa planski

Uređenje doma vrlo je zahtjevan i izazovan zahvat, a pogotovo kada mu se pristupa promišljeno i planski. Nakon pojavljivanja potrebe za uređenjem ili adaptacijom postojećeg stambenog prostora, najčešće se javljaju dvojbe oko odabira stilova, boja, materijala kao i definiranja općeg ugođaja prostora.Ideje


Pronalaženje odgovarajućih ideja, kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavno i zbog toga što ponekad premalo poznajemo sami sebe. Ispitivanje vlastitih sklonost, kao i sklonosti ostalih članova kućanstva, primarni je zadatak kako bi konačni ciljevi bili potpuno uspješno ispunjeni. Svijet, koji nas okružuje, teži ravnoteži i skladu, koji su dokazani te izraženi kroz brojne matematičke i fizikalne zakone i formule. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u stambeni prostor u kome živimo. Ovakva okruženja izrazito su ugodna i opuštajuća te djeluju pozitivno na psihu i raspoloženje. Prostorni sklad postiže se optimalnim rasporedom namještaja, tj. volumena u prostoru, kvalitetnim odnosima svjetla i sjene te kolorističkim izražajima, koji u velikoj mjeri definiraju ugođaj prostora.

Na papiruJednostavna igra na papiru, u kojoj ćete skicirati poglede na četiri zida dnevnog boravka, spavaće ili dječje sobe, zamisliti ih kao vage na čije stranice postavljate željeni namještaj i boje, na način da ni jedna ne preteže volumenom namještaja, nedostatkom svjetlosti ili agresivnim koloritom, pomoći će vam u stvaranju skladnog i uravnoteženog ugođaja. Ako ne možete postići ravnotežu na sve četiri strane, potrudite se uravnotežiti bar dvije nasuprotne strane zidova.

Piše: Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Godišnja doba
Promatranje prirode, boja, koje se izmjenjuju kroz godišnja doba, plodova, koji se razlikuju svojim neobičnim oblicima i koloritima, vodenih površina, koje mijenjaju boju ovisno o vremenskim uvjetima i okolini koja ih okružuje, stijena i kamenja, koji se odlikuju neobičnim strukturama, slojevitošću popraćenu promjenom boje i oblika, snježne bjeline, koja stvara profinjen i elegantan ugođaj - samo su neki od načina pronalaženja inspiracije za željene boje, materijale ili oblike namještaja u interijeru.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna