Novosti
IZBOR IVANA TURUDIĆA I DALJE IZAZIVA REAKCIJE

DOV: Pogrešno se tumači odredba o sigurnosnoj provjeri, nije bilo pritisaka
Objavljeno 13. veljače, 2024.

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odbacilo je u utorak navode tjednika Nacional da je premijer Andrej Plenković činio pritisak na predsjednicu DOV-a Željku Mostečak kako bi spriječila sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.DOV je istaknuo da je Nacional, u tekstu pod naslovom "Pod Plenkovićevim pritiskom šefica Uskoka je bila ona koja je nezakonito spriječila sigurnosnu provjeruju Ivana Turudića", iznio cijeli niz neistinitih navoda koji se odnose na rad DOV-a i navodno sprječavanje sigurnosne provjere kandidata za glavnog državnog odvjetnika. "Ističemo kako je u tekstu pogrešno navedena odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-u, iz čega proizlaze i pogrešni zaključci o nezakonitom radu DOV-a. Naime, ta se odredba ne odnosi na temelju sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, već na kandidate za zamjenika glavnog državnog odvjetnika RH", stoji u priopćenju.

Vijeće pojašnjava da je područje djelovanja DOV-a propisano člankom 41. Zakona o DOV-u, iz kojeg proizlazi da imenovanje glavnog državnog odvjetnika ne spada u područje DOV-a. Ističe i da je navedeni postupak propisan Zakonom o državnom odvjetništvu, koji je odredbom članka 25. odredio da DOV javnim pozivom pokreće postupak za imenovanje glavnog državnog odvjetnika. U priopćenju se naglašava kako je DOV u javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika naveo sve relevantne odredbe, pa tako i odredbu članka 22. Zakona o državnom odvjetništvu, kojim je propisano da se glavnim državnim odvjetnikom može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika glavnog državnog odvjetnika. "Dakle, uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika isti su kao i uvjeti za imenovanje zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Međutim, postupci njihova imenovanja u bitnom su različiti", ističe DOV.

Vijeće precizira da DOV provodi postupak imenovanja zamjenika glavnog državnog i donosi odluku o imenovanju, a uloga je DOV-a u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika raspisivanje javnog poziva te dostava pravodobnih i potpunih prijava kandidata koji ispunjavaju uvjete Vladi RH. "Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika i njegova zamjenika jednaki, u predmetnom javnom pozivu DOV-a navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-u koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o DOV-u propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika glavnog državnog odvjetnika", pojašnjava Vijeće. U priopćenju se dodaje da je DOV u postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost, ali da se ta ovlast ne odnosi na postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika, u kojem DOV ne donosi oluku o imenovanju. "DOV je postupao isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga. Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o nezakonitom radu DOV-a kako u ovom tako i u svim ostalim slučajevima, a pogotovo odbacujemo insinuacije o pritisku na rad DOV-a", zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u utorak je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na predsjednicu Državnoodvjetničkog vijeća Željku Mostečak. "Pozivam Mostečak, ne u njezinoj funkciji v.d. ravnatelja Uskoka, nego u njezinoj ulozi predsjednice DOV-a, da javno kaže jesam li ju ikad sreo, jesmo li ikad komunicirali, jesam li ju ikad zvao i jesam li ja ili bilo tko iz Vlade činio bilo koji pritisak", kazao je Plenković. Odbacio je i tumačenje da je DOV Novome listu rekao kako je Turudić trebao proći sigurnosnu provjeru. To ne piše u odgovoru DOV-a, rekao je Plenković, koji je ponovio kako je izbor Turudića "apsolvirana stvar" i da je njegova sigurnosna provjera valjana. Ponovno je odbacio tumačenje kako je DOV rekao da je potrebna sigurnosna provjera, kao i tumačenje da je Sabor taj koji je trebao zatražiti tu provjeru.

Dijana Pavlović
Premijer je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na Mostečak

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti