Ekonomija
NA POLICAMA TRGOVAČKIH LANACA

Pojavilo se najjeftinije mlijeko od uvođenja eura i početka inflacije
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Riječ je o trajnom mlijeku iz Mađarske po 0,69 €/l, a cijena mlijeka Slavoncima najbližeg proizvođača dvostruko je veća

Na policama pojedinih trgovačkih lanaca pojavilo se najjeftinije mlijeko od početka inflacije i uvođenja eura u Hrvatskoj, a čija je litra samo 0,69 eura (5,20 kuna). Riječ je o uvezenom trajnom mlijeku iz Mađarske, a koju policu više istovremeno je cijena litre trajnog mlijeka Slavoncima najbližeg proizvođača dvostruko veća – 1,39 eura (10,47 kuna).Dok brojni građani u kupnju ne idu bez popisa i kalkulatora, jer pazi se na svaki cent, pa svaka akcija dobro dođe, domaći proizvođači mlijeka negoduju na od početka inflacije najjeftinije trajno mlijeko dosad, od 0,69 eura

Mlijeko ili prerađevina


Predsjednik njihove krovne organizacije – Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) Branko Kolak, mljekar s farmom u Potnjanima pokraj Đakova, kaže kako, istina, takvo mlijeko zadovoljava zakon, propise, bakteriološki je ispravno, no da to za njih nije mlijeko.

- To je problem označavanja kod nas; to je kao da ja na korzo dotjeram krntiju i prodajem ga kao Mercedes. To je neka bijela tekućina upakirana u takvu ambalažu i na njoj piše mlijeko, no važeća zakonska regulativa to dopušta i deklarira se kao mlijeko, ali kada bi se ušlo u kemijsku analizu – pretpostavljam da je bakteriološki ispravno, no nije ono što treba biti. Jer to je mliječna prerađevina tko zna kolike mikrobiologije, koliko je ugušćenog i mlijeka u prahu, a najmanje pravog mlijeka. To se mlijeko zakonski ne bi smjelo tretirati kao mlijeko. Pokušajte od njega napraviti sir, jogurt… - oštar je u komentaru Kolak.

Ipak, kada je riječ o trajnom mlijeku, pravi određenu razliku jeftinog uvezenog i domaćeg, no naglašava istovremeno i: "Reći mlijeko i trajno mlijeko – to je kao da kažete crna bjelina, ružna ljepotica…"

- Kad je seljak bogat, bogata je i država, no uvozni lobiji su na djelu i uvoze jeftinu robu, na štetu naše, kvalitetne. Moje mlijeko prve je klase; ovisno o kvaliteti i količini, otkupna cijena litre je 50 centi nadalje - kaže mljekar Stevica Mihalik, također iz Potnjana.

Kolak glasno razmišlja i o davanju krajnje jeftinog trajnog mlijeka na analizu nekom od ovlaštenih laboratorija.

Mijenjati Pravilnik


-Tu je krivo Ministarstvo poljoprivrede jer ne mijenja Pravilnik o označavanju, tada bi se ono tretiralo kao mliječna prerađevina. Razumijem trgovce, no ne i ministarstva poljoprivrede i zdravstva, oni to trebaju riješiti, cijela Europska unija treba uvesti reda - kaže čelnik SUHUH-a.

I dok je litra tog mlijeka na polici samo 0,69 eura, sirovina domaćih proizvođača u ovom trenutku dobiva prosječnu otkupnu cijenu, ovisno o predanim količinama, od 0,46 do 0,48 eura. U SUHUH-u drže da u sadašnjim uvjetima otkupna cijena treba biti oko 55 centi da bi se, ističe Kolak, poslovalo s nulom. U Njemačkoj je ona sada, dodaje, 53, 54 centa.

O najjeftinijem mlijeku otkako je inflacije raspravlja se u trenutku kada brojke u sektoru mlijeka i dalje nastavljaju strmoglavo padati. Prošle godine, kaže Kolak, ovaj je sektor završio s očekivanom proizvodnjom od 380 milijuna litara i samo 2600 proizvođača.

Od 2001. godine, otkako se vodi evidencija, kada je bilo čak 51.000 proizvođača mlijeka, do danas ih je samo pet posto od te brojke, a godišnja proizvodnja od 2001. doslovno se prepolovila.

Kako god, no očito da je kanal najjefitnijeg (trajnog) mlijeka od početka inflacije u nas sve protočniji, pa i jedan regionalni trgovački lanac najavljuje kako će od 15. veljače u ponudu jedno trajno mlijeko staviti po cijeni od 0,70 eura.

Suzana Župan
Ostala ponuda od 1,05 do 1,89 eura
Svoju robnu marku, ovisno o postotku mliječne masti, trgovački lanac koji je ovih dana na police stavio trajno mlijeko iz Mađarske stavio po cijeni od 0,69 eura, istovremeno je (bio) stavio na 1,05 do 1,09 eura. Drugi, pak, lanac ovoga tjedna dvije litre mlijeka našeg poznatog proizvođača nudi za 1,78, drugi lanac litru trajnog mlijeka svoje robne marke stavio je na akciju za 0,79 eura, u trećem je litra trajnog 1,29, a 1,5 litara svježeg spušteno je s 1,89 na 1,66 eura, dok je u četvrtom lancu litra svježeg mlijeka produljene trajnosti 0,85 eura.

“Ne možemo svi u Njemačku”
- Broj proizvođača past će još više. Rijetko koji mladi ostaju na selu, a još rjeđe se laćaju proizvodnje mlijeka; nemaš ni Uskrsa ni Božića, no ja sam 2006. preuzeo taj posao od oca, koji ga je započeo 1970-ih, i borim se. Ne možemo svi u Njemačku, kaže Mihalik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGLAŠEN POBJEDNIK

Najbolji mladi poljoprivrednik je Dario Pocedulić

2

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

3

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima