Svijet
BIJELA KUĆA ZGROŽENA

Trump ne jamči zaštitu saveznicima u NATO-u
Objavljeno 11. veljače, 2024.
Poticanje invazije na naše najbliže saveznike užasno je i bezobzirno, ističe Bates

Bijela kuća je u subotu kao "užasnu i bezobzirnu" odbacila najavu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-a od potencijalne ruske invazije.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne "velike zemlje", koju nije imenovao, a koji ga je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija - hoćete li nas zaštititi?"

"Rekao sam: 'Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: 'Da, recimo da se to dogodi."

"Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti", prenio je vlastite riječi Trump.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: "Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima je užasno i bezobzirno - i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarstvo."

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u studenom, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravajući da je NATO sada "veći i vitalniji nego što je ikada bio".

“Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti – a ne protiv njih”, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-a savezu, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i "kreću se u pravom smjeru".

Trump i dalje napada transatlantski savez, pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijarda, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga.

Od invazije Moskve u veljači 2022., američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara. H

JENS STOLTENBERG: RASTU VOJNI DOPRINOSI EUROPSKIH SAVEZNIKA

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u siječnju je rekao kako ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a. Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i “kreću se u pravom smjeru”. Trump i dalje napada NATO, pa je na predizbornom skupu u siječnju rekao da ne vjeruje kako bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute. Što se tiče aktualnog ruskog napada i rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijarda, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga. Od invazije Moskve u veljači 2022. američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, istaknuo je Stoltenberg, a druge su članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurali nešto više od 100 milijardi dolara.

Zapadni dužnosnici kritizirali Trumpove izjave o NATO-u

Visoki zapadni dužnosnici kritizirali su u nedjelju bivšeg američkog predsjednika i mogućeg kandidata za povratak u Bijelu kuću .

"Bilo kakva sugestija da saveznici neće braniti jedne druge podriva našu sigurnost, uključujući i sigurnost SAD-a, i stavlja američke i europske vojnike u povećani rizik", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Na bilo koji napad na NATO odgovorit ćemo ujedinjeno i snažno", dodao je.

Poljski ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz je rekao da je moto NATO-a 'svi za jednog, jedan za sve' konkretna obveza.

"Potkopavanje vjerodostojnosti savezničkih zemalja znači slabljenje cijelog NATO-a. Nikakva izborna kampanja nije izlika za poigravanje sa sigurnosti Saveza", napisao je Kosiniak-Kamysz na X-u.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se porukom na X-u "Svi za jednog, jedan za sve" s dodatkom #StrongerTogether.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je na X-u napisao da su "nesmotrene izjave o #NATO sigurnosti i članku 5 o solidarnosti isključivo u Putinovom interesu".

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana