Mozaik
KUD "PODRAVINA" ČAĐAVICA

Obnavljaju svoje nošnje i čuvaju folklornu tradiciju
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Najstariji član Ivan Slunjski Dikica primio je zahvalnicu za 45 godina djelovanja u KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo Podravina najznačajniji je i vrlo uspješan nositelj kulturnog amaterizma i promicatelj očuvanja folklorne baštine u općini Čađavica. Zato brojne aktivnosti ljubitelja tradicijskih običaja i svega što čini povijesni identitet čađavačkog kraja nailaze na nepodijeljeno odobravanje i potporu, i stanovništva i predstavnika lokalne vlasti.Kulturno-umjetničko društvo "Podravina" osnovano je 22. veljače 1979., a nakon desetogodišnje neaktivnosti obnovljeno je 2013. godine. O aktivnostima, uspjesima i svemu što su prošle godine radili na očuvanju i promicanju kulturne baštine svoga kraja govorila je na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini predsjednica KUD-a Podravina Valentina Kokorić, a sve je zabilježeno i na kratkom filmu prikazanom na skupštini.

Vodstvo KUD-a 2023. godine uspjelo je uz pomoć Ministarstva kulture osigurati novac za izradu deset ženskih pregača za čađavačku narodnu nošnju, a odobrena su i sredstva za nabavu tamburaškog instrumenta – berde. Nisu odobrena sredstva za izradu deset muških prsluka, izvorni dio čađavačke muške narodne nošnje, ali će projekt biti nominiran i za druge natječaje. Virovitičko-podravska županija i Općina Čađavica financijski su omogućile održavanje 8. međunarodne smotre folklora "Petrovo je i žito se zlati skupa ćemo zapjevati", koju je KUD Podravina o blagdanu Petrova i Dana općine vrlo uspješno organizirao, tako da je velika dvorana mjesnog doma u Čađavici ipak bila premalena za sve posjetitelje i ljubitelje folklora.

KUD je tijekom godine sudjelovao i na drugim manifestacijama na području općine, poput Slavonskog kolinja u Čađavici, Sportskih igara u Zvonimirovcu, obilježavanja 100. godišnjice postojanja DVD-a Čađavica, Adventa u Čađavici, uskrsnoj radionici Dječjeg vrtića Lipa, na božićnom darivanju... Svojim nastupima, pjesmom, plesom, glazbom i narodnom nošnjom članovi čađavačkog KUD-a obogatili su i brojne manifestacije u drugim mjestima. Bili su u Sv. Đurđu na manifestaciji U poklade na varoš, u Dinjevcu na Susretima plesa i pjesme, u Zagrebu na Šokačkoj rapsodiji, u Sopju na Dravskom proljeću, u Donjoj Vrbi na smotri folklora Ispod vrbe, zapivaj mi lane, nastupili su u Beničancima na smotri folklora Igra kolo na sokaku, na Žetvenim svečanostima u Cerni, na Festivalu kulturne baštine i tradicije u Suhopolju, na smotri folklora Slavonija u srcu Dugog Sela u Dugom Selu Lukačkom...

Dakako, sudjelovali su čađavački folkloraši i u brojnim aktivnostima u svome mjestu, a svih postignutih uspjeha ne bi bilo bez redovitog održavanja proba i sudjelovanja na njima.

Na skupštini su uručene zahvalnice za aktivan rad i djelovanje u društvu članovima koji ustrajno rade pet i deset godina, a za 45 godina zahvalnicu je primio najstariji član društva Ivan Slunjski Dikica, jedan od osnivača KUD-a davne 1979. godine.

Osim članova KUD-a na skupštini su bili i predstavnici drugih udruga s područja općine, a općinski načelnik Mirko Rončević pohvalio je djelovanje čađavačkog KUD-a na očuvanju kulturne baštine i promidžbi svoje općine te najavio daljnju pomoć i podršku njegovu radu.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana