Regija
NEKORIŠTENE DRŽAVNE NEKRETNINE

Baranja: Prazno 680 državnih objekata - na pustarama 331
Objavljeno 5. veljače, 2024.
Oni koji žive u državnim stanovima i kućama mogu ih otkupiti
BELI MANASTIRMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na području Baranje raspolaže s približno 680 nekretnina koje se trenutačno ne koriste.Dio stambenih jedinica i nekretnina predviđen je za obnovu kako bi se mogle koristiti u svrhu stambenog zbrinjavanja, dio ih uvršten u plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu, dok je dio nekretnina trenutačno neperspektivan jer je neupotrebljiv i ne postoji interes potencijalnih korisnika za njihovo korištenje. Najviše takvih je na baranjskim pustarama. Na nekima od njih više nema života, a u manjem dijelu živi samo nekoliko stanovnika. Opustjeli su tako Sokolovac i Jasenovac (ostalo je samo četvero ljudi), čiji su stanovnici smješteni u zgradu u Kneževim Vinogradima. Malo dalje od spomenutih pustara nalazi se Mirkovac (Frigyesföld majur), svijetli primjer preživljavanja pustara, koji je beljsko vlastelinstvo naselilo oko 1850. godine. Tridesetak godina poslije imao je više od 400 stanovnika, početkom Prvoga svjetskog rata tristotinjak, a sukladno popisu stanovništva iz 2021. godine, u Mirkovcu su (bila) 64 stanovnika.

“Na takozvanim pustarama nalazi se 331 nekretnina za koje ne postoji interes za korištenje", ističu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, naglašavajući kako postoje i dotrajali oštećeni objekti u naseljima u kojima nema interesa za stambeno zbrinjavanje. Čak dvjestotinjak takvih stambenih jedinica nalazi se, primjerice, u Kneževu, u Općini Popovac, čiji načelnik, Zoran Kontak, često zna reći kako Općina tamo ima samo groblje, dok je sve ostalo u državnom vlasništvu, uz pokoju privatnu ili beljsku nekretninu. Što se tiče stambenih jedinica u kojima netko živi, iz Ministarstva poručuju kako stanovi i obiteljske kuće kojima upravljaju u okviru Uprave za stambeno zbrinjavanje (bivši Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje) koriste građani s utvrđenim stanarskim pravom.

“Oni ih mogu otkupiti prema uvjetima iz Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Zahtjev za otkup mogu podnijeti nakon jedne godine korištenja nekretnine, a iznimno i prije, ako prodajnu cijenu plaćaju jednokratno ili na obročnu otplatu, s tim da je prvi obrok u visini od najmanje 15 % vrijednosti kuće ili stana", pojašnjavaju.

Postoje i novoizgrađene nekretnine, među kojima višestambena zgrada u Belom Manastiru, završena u sklopu Programa međuresorne suradnje u svrhu stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi u rujnu 2023. godine.

“Riječ je o projektu pokrenutom na inicijativu gradske uprave, koja je darovala građevinsko zemljište. Zgrada i stanovi upisuju se kao državno vlasništvo kojim upravlja i raspolaže naše ministarstvo, dok se s korisnicima stanova potpisuju ugovori o najmu, s mogućnošću otkupa ili darovanja stanova koje će se provoditi prema zakonskim kriterijima", kažu u Ministarstvu, poručujući kako će izgradnja novih višestambenih zgrada ovisiti o raspoloživim sredstvima i o interesu potencijalnih korisnika.

Ivica Getto
Sastanak o najmoprimcima
Grad Beli Manastir objavio je kako je, na inicijativu gradonačelnika, održan sastanak na kojemu su sudjelovali Dragana Jeckov, saborska zastupnica, Tatjana Vukobratović Spasojević, ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, Božena Barišić, načelnica sektora za imovinsko-pravne poslove stambenog zbrinjavanja, Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela OBŽ-a za obrazovanje i mlade, Miroslav Kosanović, voditelj Područne službe Vukovar.... Govorilo se o stambenoj problematici zaštićenih najmoprimaca.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje