Autoglas
PREMIJERA: TOYOTIN HATCHBACK VISOKIH PERFORMANSI

Auto rođen u reliju: Nova Toyota GR Yaris
Objavljeno 23. siječnja, 2024.
Uloženi su intenzivni napori da se GR Yaris učini boljim, snažnijim, osjetljivijim, zanimljivijim i isplativijim za vožnju

Nova Toyota GR Yaris premijerno je prikazana na Salonu automobila u Tokiju 2024., iskoristivši tehnička, dizajnerska i konstrukcijska poboljšanja, koja obećavaju još bolje iskustvo vožnje. Pohvale nisu izostale, pa su u Toyoti mogli smatrati da je posao obavljen. Bio je to automobil koji je u jednom trenutku zasjeo na vrh segmenta hot-hatch vozila, automobil rođen u reliju koji je za sobom ostavio sve konkurente.Ovjes


U tri godine otkako je prvi automobil sišao s proizvodne linije uloženi su intenzivni napori da se on učini još boljim: snažnijim, osjetljivijim, zanimljivijim i isplativijim za vožnju. Inženjeri za utrke Toyota Gazoo, glavni vozači i profesionalci za utrke i reli surađivali su u duhu stalnog poboljšanja kako bi obogatili osnovni karakter GR Yarisa kao automobila "s vozačem na prvom mjestu", automobila koji je fokusiran na posebno iskustvo u kojem uživate od trenutka kada sjednete za volan i upalite motor.


Popis promjena je opsežan i opravdava opis "novi GR Yaris". Ključni elementi uključuju evoluciju vodećeg svjetskog trocilindričnog motora s turbopunjačem za isporuku još više snage i okretnog momenta te uvođenje potpuno novog izravnog automatskog mjenjača s osam brzina Gazoo Racing, projektiranog za natjecateljske brze promjene stupnjeva prijenosa.


Novi motor


Šasija GR Yarisa po mjeri dodatno je ojačana, a u kabini su izgled kokpita i položaj vozača preinačeni za autentičniji osjećaj sportskog automobila, bilo da se vozite cestom, bilo da se natječete u motosportu. Ovjes je također prilagođen za veću kontrolu upravljanja i robusnu izvedbu pod velikim opterećenjima, s revidiranim oprugama i ojačanim sklopom prednjeg amortizera. Novi GR Yaris nudi sve ono što je original učinilo toliko uspješnim, ali i više od toga. Kao rezultat toga, obećava da će se postaviti još više ispred konkurencije. Fokusiranija ponuda ponudit će jednu verziju u specifikaciji "Circuit", s paketom performansi hlađenja koji uključuje dodatni hladnjak i modificirani usisnik zraka. GR Yaris bit će u prodaji diljem Europe od ljeta 2024.


GR Yaris savršena je demonstracija toga kako su Toyota i njezin odjel za performanse Toyota Gazoo Racing predani razvoju sve boljih automobila kroz motosport. Od samog početka, ovo nije trebao biti samo još jedan hit-hatch: ovo je bio automobil koji je u inženjerskom i dizajnerskom smislu izravno iskoristio prednosti iskustva osvajanja prvenstva Toyota Gazoo Racing u Svjetskom prvenstvu u reliju.

Novi motor, novi elektronički sustav pogona na sve kotače i šasija po mjeri bili su dio plana. Kada je serijski automobil dospio u ruke tiska i kupaca, odaziv je daleko nadmašio Toyotina očekivanja. Od lansiranja modela 2020. u Europi je prodano više od 18.000 automobila, s ocjenom zadovoljstva kupaca od 99 %. Većina prodanih bila je verzija Circuit.

Milan Bugarić
ZNANJE I ISKUSTVO
Među kupcima su mnogi ljubitelji automobila visokih performansi, koji smatraju da je GR Yaris vrijedan mjesta uz znatno snažnije prestižne modele u njihovim kolekcijama. GR Yaris je klasa za sebe i instant-klasik sportskih automobila. Razvojni program slijedi koncept “razvijaj, utrkuj, lomi, popravljaj”. To opisuje kako je u potrazi za poboljšanjima automobil gurnut do svojih granica. Svaki aspekt novog GR Yarisa uključuje znanje i iskustvo dobiveno iz stvarnih situacija u motosportu te od vozača utrka i relija.