Crna kronika
SUĐENJE U POSTUPKU - DINAMO 2

Voditeljica računovodstva ne zna za inozemni račun
Objavljeno 22. siječnja, 2024.
U utorak bi na klupu za svjedoke trebao sjesti bivši igrač Dinama, Niko Kranjčar

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama bivša voditeljica klupskog računovodstva Vesna Juraić kazala je kako nema saznanja da je klub imao inozemni račun, kao ni o gotovinskim isplatama igračima i djelatnicima kluba. Voditeljica računovodstva Dinama bila je od 1996. do 2008. godine, i rekla je kako su se plaćanja igračima i djelatnicima kluba obavljala preko računa.Iako je izjavila da joj NK Dinamo nije ništa isplaćivao u gotovini odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš predočio joj je isplatnicu iz 2007. na iznos od 1980 kuna, a Juraić je potvrdila da je na isplatnici njezin potpis, ali da je na to zaboravila. Također se ne sjeća je li bilo gotovinskih isplata prema drugim zaposlenicima kluba. Juraić tvrdi kako ima saznanja da su Zdravko Mamić i njegove tvrtke davali pozajmice Dinamu, ali ne zna u koju svrhu ni jesu li te pozajmice Mamiću vraćene. Nakon što joj je Uskok predočio potvrdu o isplati povrata pozajmica Zdravku Mamiću iz koje proizlazi da je pozajmica vraćena gotovinom Juraić je potvrdila kako se na potvrdi nalazi potpis klupske blagajnice te tadašnjeg zamjenika direktora Maria Božine.

Božina je pak potvrdio da je Mamić posuđivao novac klubu, no za inozemni račun Dinama, kaže, nije znao. Potvrdio je da je Zdravko Mamić davao pozajmice Dinamu, u cilju održavanja tekuće likvidnosti, bez čega klub ne bi mogao funkcionirati. Koliko mu je poznato, pozajmice su Mamiću vraćene. Napominje kako su, osim njega, pravo potpisa u klubu imali Zdravko Mamić, Damir Vrbanović, Vesna Juraić te da su nekada znali potpisivati "bianco" isplatnice i memorandume kako bi se nešto moglo isplatiti ako u tom trenutku u klubu nema nikoga s pravom potpisa. Božina pretpostavlja da je taj novac primio Zdravko Mamić. Mamićev odvjetnik Filip Glavaš uložio je primjedbu na ovaj dio iskaza, ocijenivši kako svjedok nema neposrednih saznanja da je taj novac primio Zdravko Mamić.

Sudsko vijeće je na početku rasprave ponovno odbilo prijedloge obrane za prenošenjem mjesne nadležnosti ovog predmeta na drugi sud te za izuzeće članova vijeća, ocijenivši da se radi o zlouporabi prava za podnošenje takvih prijedloga. Suđenje se nastavlja u utorak, kada bi trebao svjedočiti Niko Kranjčar.

U tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Potkraj listopada Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je, na temelju sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenoga, priznao i Igor Krota koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro. H
SPORNI POTPISI
Obrana je ocijenila kako je Visoki kazneni sud (VKS), svojim nedavnim rješenjima, kojima su ove odluke vraćene na ponovno odlučivanje osječkom Županijskom sudu, zaključio kako su uskraćena prava obrane, a da su, unatoč stajalištu VKS-a da se prvostupanjski sud u svojim odlukama nije očitovao o suštini zahtjeva obrane, danas donesena identična rješenja.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković nakon ročišta je izjavio da je tužiteljstvo iznenađeno iskazom svjedoka Božine o tome kako potpisi na isplatnicama nisu njegovi, što će biti potrebno razjasniti u daljnjem tijeku postupka, jer se radi o pola milijuna kuna koje su, na njegovo ime, uzete iz Dinama. Na upit novinara radi li se možda o novom kaznenom djelu odgovorio kako će se “to vidjeti”.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

2

NEMA ODMORA ZA POLICAJCE

Nekoliko prijava zbog pijanstva, vike i droge

3

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba