Osijek
ENERGETSKA OBNOVA IZ NPOO-A VRIJEDNA 1,7 MIL. €

Uređenje pročelja GISKO-a
Objavljeno 8. siječnja, 2024.
U energetsku obnovu ide i zgrada Barutane u okviru Gradskih galerija Osijek

Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobreno je više od 1,7 milijuna eura za energetsku obnovu zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera te Barutane Gradskih galerija Osijek, izvijestili su iz gradske uprave.Obnovit će se fasade obiju zgrada, posebno veseli obnova zgrade u strogom centru sagrađene davne 1906. godine.

Nepovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija preko Poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je o stopi financiranja od 100 posto.

- Projekti energetske obnove zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Barutane u Krunskoj utvrdi nastavak su izvrsne suradnje Ministarstva kulture i medija i Grada Osijeka. Naime, prošle je godine za opremanje i dovršetak koncertne dvorane, prve u povijesti Osijeka, ukupno vrijedne 1,7 milijuna eura, Ministarstvo kulture osiguralo 930 tisuća eura. Radovi su u punom jeku i trebali bi završiti do kraja godine. Osobito nas veseli što će se kroz NPOO obnoviti pročelje zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice koja se nalazi u jednoj od najljepših osječkih ulica, s najdužim nizom secesijskih građevina u ovom dijelu Europe. Upravo smo obnovi pročelja povijesno vrijednih kuća u središtu grada posvetili posebnu pozornost i u ovogodišnjem gradskom proračunu. Osigurali smo rekordnih milijun eura za sufinanciranje obnove pročelja takvih zgrada. Planiramo i temeljitu obnovu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te energetsku obnovu zgrade Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Znatno smo podignuli proračunska sredstva namijenjena kulturi. Prije nekoliko dana potpisan je i Kolektivni ugovor za djelatnike osječkoga HNK-a kojim je ostvaren najveći skok plaća, a ranije je potpisan i Kolektivni ugovor za djelatnike Dječjeg kazališta kojim su znatno povećana materijalna prava zaposlenika - naglašava gradonačelnik Ivan Radić.

Vlado Guberac, rektor Sveučilišta, pojasnio je kako se Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek javila tijekom prošle godine na Poziv "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra" Ministarstva kulture i medija za dodjelu nepovratnih sredstava u sklopu inicijative C6.

- Rektorat Sveučilišta financirao je izradu projektne dokumentacije kako bi se Knjižnica mogla prijaviti na Poziv. Investicija je hvalevrijedna i za našu knjižnicu i za Sveučilište u cjelini - ističe Guberac.

Projektom energetske obnove zgrade GISKO-a, vrijednim oko 1,2 milijuna eura, obnovit će se gotovo 3000 četvormih metara zgrade te ostvariti godišnja ušteda primarne energije od 82 posto.

Provedbom projekta "Energetska obnova Barutane u Krunskoj utvrdi", ukupno vrijednim oko 494 tisuća eura, obnovit će se 522 četvornih metara zgrade i ostvariti godišnja ušteda primarne energije od 90,46 posto.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

UMJESTO RAZGLEDNICE: DESTINACIJA - JUG ITALIJE

Kad ti život da limun, ti
napravi limonccelo. Uživaj
bez ostatka: La Dolce Vita!