Regija
ISTOK HRVATSKE I NADALJE META BROJNIH DOMAĆIH I INOZEMNIH GOSTIJU

Iz godine u godinu sve je više dolazaka i noćenja u Baranji
Objavljeno 4. siječnja, 2024.
BELI MANASTIROsječko-baranjsku županiju prošle je godine posjetilo nešto više od 125.000 gostiju, koji su ostvarili gotovo 270.000 noćenja. I nadalje prednjače domaći gosti.Stiglo ih je 77.000, a u nekom od slavonsko-baranjskih smještajnih kapaciteta prespavali su 142.000 puta. Što se inozemnih gostiju tiče, najviše je bilo Nijemaca. Slijede Mađari, Slovenci, Srbi, Bošnjaci, Poljaci, Austrijanci, Talijani, Amerikanci… Otprilike sličan je redoslijed noćenja ostvarenih od inozemnih gostiju. Što se dobnih skupina tiče, u Slavoniju i Baranju dolaze svi - ‘‘od 7 do 77 godina‘‘, jer svatko od njih može pronaći nešto za sebe. Ipak, najviše je onih životne dobi između 41 i 50 godina, koji ostvaruju i najviše noćenja. Ono što raduje turističke djelatnike, činjenica je da je na području OBŽ zabilježeno povećanje broja dolazaka i noćenja. U odnosu prema 2022. godini 15-ak je posto više noćenja i dolazaka, a ovaj kraj prepoznaje i sve više stranaca, pa je u sustavu eVisitor zabilježen ‘‘plus‘‘ od 20 odnosno 23 posto. Što se Baranje tiče, sve tri turističke zajednice (TZ Baranje, TZ Općine Bilje - Kopački rit i TZ Općine Draž) uvrštene su u TOP 10 receptivnih županijskih destinacija. Odmah iza TZ Osijeka ‘‘smješten‘‘ je TZ Baranje (grad Beli Manastir i baranjske općine osim Bilja i Draža). Na tom je području ostvareno gotovo 13.000 dolazaka i više od 25.000 noćenja.

- Još prije nekoliko mjeseci pretpostavljali smo da će biti premašena rekordna 2022. godina, što se na kraju pokazalo više-manje točnom pretpostavkom - zadovoljan je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, naglašavajući kako je broj dolazaka na prošlogodišnjoj razini, ali je broj noćenja veći nešto više od 6 posto. Sigurno je da najviše turista dolazi na područje Općine Kneževi Vinogradi, koja je zbog toga nositelj i niza turističkih nagrada. Kako općina, tako i tamošnji turistički djelatnici.

- Uz poljoprivredu turizam je naša osnovna gospodarska grana - često ističe Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, podsjećajući i na najnoviju ‘‘turističku‘‘ investiciju, Interpretacijski centar u Karancu. Ovo etnoselo, u kojemu je više od 150 ležaja u 70-ak smještajnih jedinica (uz najave novih), sigurno zaslužuje ovakav objekt.

Više dolazaka, uz nešto manji broj noćenja nego 2022., lani je zabilježila TZ Općine Bilje - Kopački rit.

Kako ističe Senata Majić, direktorica TZ Općine Bilje - Kopački rit, prošle je godine ostvareno približno 8200 dolazaka odnosno 15-ak tisuća noćenja, od čega blagu prednost imaju domaći gosti. Statistički gledano, najveći porast dolazaka i noćenja evidentirano je u Općini Draž, u kojoj je sve više smještajnih kapaciteta.

- Za razliku od pretprošle godine, kada nas je posjetilo 665 gostiju i ostvarilo približno 2000 noćenja, prošle ih je godine stiglo 20-ak posto više, a broj noćenja veći je 11 posto - priča Filip Golubov, direktor TZ Općine Draž.

Ivica Getto
Matej Perkušić

direktor TZ Baranje

Još prije nekoliko mjeseci pretpostavljali smo da će biti premašena rekordna 2022. godina. Zadovoljava povećanje broja noćenja i nadam se ćemo nastaviti istim tempom

Privlače i manifestacije
Sigurno je da goste privlače i baranjske gastroturističke manifestacije. Ribarski dani u Kopačevu, zimski i proljetni vašari u Karancu, Wine & walk u dva godišnja doba, Vinski maraton u zmajevačkim surducima te nešto noviji Vinatlon na istim mjestima u Zmajevcu - ‘’Vinskoj baranjskoj prijestolnici’’, Paprika fest u Lugu, potom najnoviji Dani baranjske kuhinje... samo su dio manifestacija tijekom kojih se traži ‘’mjesto više’’.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga