Ekonomija
TRANSFER ZNANJA I TEHNOLOGIJE

Cilj je poboljšati kvalitetu hrane koju konzumiramo
Objavljeno 15. prosinca, 2023.
Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) održana je završna konferencija projekta InoBioTeh. Naime, taj fakultet u suradnji s partnerom Osatina Grupa d.o.o. provodi projekt Primjena inovativnih bioloških pripravaka u održivim tehnologijama biljne proizvodnje (InoBioTeh).

- FAZOS je 36 mjeseci provodio ovaj hvalevrijedan projekt, koji je na tragu transfera znanja i tehnologije, u suradnji s partnerom Osatina Grupom. Izradili smo mikrobiološki preparat koji će poljoprivrednim proizvođačima, bez obzira na nedaće kao što su klimatske promjene i slično, osigurati kvalitetne prinose - rekao je Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a.

Dekan je izrazio zadovoljstvo što je završna konferencija okupila velik broj sudionika, posebice studenata. "Oni su vidjeli što je novo u struci (tehnološka rješenja, metode rada i slično), jer upravo će oni transferirati znanost na svojim gospodarstvima kako bi ta gospodarstva bila poslovno uspješna", rekao je dekan Zmaić.

Projektne aktivnosti predstavio je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić: "U tri godine uključili smo deset istraživača s našeg fakulteta i velik broj kolega. Cilj nam je bio dati odgovore u znanstvenom i praktičnom smislu na probleme u suvremenoj poljoprivredi (degradacija tala, rast cijena mineralnih gnojiva, opterećenje okoliša, klimatske promjene). Usto, imamo i priliku, a ona je u digitalizaciji poljoprivrede. Zaključili smo da su mikrobiološki pripravci bili učinkoviti, čak i na degradiranim tlima, te da mogu učinkovito zamijeniti dio mineralnih gnojiva. Testirali smo nove kombinacije mikrobioloških pripravaka kojima se do sada nismo koristili. Uočili smo da među njima postoji znatna razlika, stoga ih treba prilagoditi vrstama tala i biljnoj vrsti."

Prof. Lončarić naglasio je da postoji trend koji duže godina proučavaju, a riječ je o pokušaju obogaćivanja poljoprivrednih proizvoda mikroelementima da bi se poboljšala kvaliteta hrane koju konzumiramo.

- Tu smo vidjeli znatan utjecaj tih pripravaka na povećanje koncentracije pojedinih elemenata. Posebice smo vidjeli utjecaj na cink, selen, kadmij i olovo. Koristili smo se i prednostima digitalne tehnologije za utvrđivanje koliko je potrebno uzoraka tala da bismo dobili precizan odgovor o plodnosti - pojasnio je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić.

Naš je sugovornik na konferenciji govorio i o isplativnosti upotrebe mikrobioloških preparata i njihovu utjecaju na kvalitetu pšenice i kukuruza. Predavači na konferenciji još su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Ivezić, doc. dr. sc. Jurica Jović i prof. dr. sc. Suzana Kristek. Teme su bile održivo gospodarenje i upotreba mikrobioloških preparata na degradiranim tlima.

U sklopu završne konferencije priređeni su posteri s rezultatima istraživanja, koje su brojni sudionici mogli pogledati na kraju skupa. V.Latinović
Rezultati istraživanja izloženi su u obliku postera i priređeni u sklopu poster-sekcije na konferenciji

Možda ste propustili...

NAGRAĐENI PROIZVOĐAČI RAKIJA I LIKERA

Pobjednik Zdravko Peršić iz Martina

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAST DIONICA

Wall Street zabilježio nove rekorde

2

MNOGE TVRTKE S DEFICITOM RADNIKA

Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove

3

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno