Novosti
SUDBINA HRVATSKIH NAVIJAČA U GRČKOJ

Sloboda uz tisuću eura jamčevine i zabranu posjeta sportskim susretima
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Sud u Ateni do petka poslijepodne prihvatio je tridesetak zahtjeva uhićenih pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys za ukidanje istražnog zatvora, u kojem su završili nakon kolovoških nereda u kojima je poginuo jedan navijač grčkog nogometnog kluba AEK.

Da su zahtjevi prihvaćeni, potvrdio je medijima odvjetnik većine osumnjičenika Athanassios Kaimenakis, no nije želio reći koliko je točno zahtjeva prihvaćeno. Grčki mediji javljaju da je sud te zahtjeve prihvatio uz dva uvjeta - plaćanje jamčevine od tisuću eura i zabranu posjećivanja sportskih događaja u Grčkoj. Prema neslužbenim informacijama od petka, mogli bi biti prihvaćeni zahtjevi 90 osumnjičenih hrvatskih navijača. U grčkim zatvorima su ih 102. Odvjetnik Kaimenakis zastupa njih 95. Grčke vlasti ih terete za 11 kaznenih i prekršajnih djela. Ono najteže, ubojstvo navijača AEK-a Mihalisa Katsurisa uoči utakmice s Dinamom, odbačeno je nakon što je DNK analiza pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih pripadnika Bad Blue Boysa.

Svi tvrde da nisu krivi za kaznena djela koja im grčko pravosuđe stavlja na teret, a ovoga tjedna još su jednom ispitani pred tužiteljstvom, te su ponovili svoje obrane i potpisali zahtjeve za ukidanje istražnog zatvora. Uhićeni hrvatski državljani razmješteni su u 14 zatvora diljem Grčke, a to je učinjeno jer im je u glavnom atenskom zatvoru prijetila opasnost od drugih grčkih zatvorenika, među kojima su i pristaše AEK-a.

Premijer Andrej Plenković, koji je najavio da bi do kraja ovog tjedna mogle doći dobre vijesti za obitelji osumnjičenih BBB-ovaca, u petak je rekao kako je hrvatska Vlada cijelo vrijeme radila na pitanju navijača zagrebačkog Dinama u grčkim zatvorima. Plenković je podsjetio da se već u kolovozu u Grčkoj sastao s premijerom Kiriakosom Micotakisem, a hrvatski ministri pravosuđa i vanjskih poslova sastali su se s grčkim kolegama. "Iskoristili smo gotovo svaku prigodu, a bilo ih je bezbroj u posljednja tri mjeseca, gdje smo se nalazili s predstavnicima grčkih vlasti, inzistirali i radili na tome da se to pitanje riješi. Nasuprot tome, zajedljivci su samo komentirali, a nisu činili ništa", rekao je Plenković vjerojatno aludirajući na predsjednika Republike Zorana Milanovića. "Najglasniji su oni koji hrvatskim državljanima u Grčkoj, kao i onima u drugim sličnim situacijama, nisu pomogli ni na kakav način", istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjednik Milanović također se u petak osvrnuo na vijesti da dio pripadnika BBB-a izlazi na slobodu, uz komentar da je "čudan normativni okvir na koji smo pristali s ulaskom u EU". "Hrvatska se ponaša čudno, kao zadnji luzer. Drugi rade što hoće. Sad će ih puštati jednog po jednog, jedino mogu pitati kakvo je to pravo, što je to. Znači i toga ima u Europskoj uniji, super. U Hrvatskoj to neće doći dok sam je predsjednik. Učinit ću sve da mi nemamo takav sustav kolektivnog kažnjavanja", naglasio je.

Podsjetimo da je zagrebački Županijski sud 4. prosinca odbio izručiti pripadnika Bad Blue Boysa za kojim je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog zbog navijačkih nereda u kolovozu. H/D.Pav.
102

navijača Dinama u grčkim su zatvorima od kolovoza

Možda ste propustili...

DO EUROPSKIH IZBORA NEŠTO VIŠE OD 100 DANA

Standard građana i sigurnost bit će glavne teme kampanje

KRIMINALNE SKUPINE U BIH, NEDALEKO OD HRVATSKE GRANICE

Uhićeno desetak krijumčara ljudi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana