Regija
HUMANITARNA AKCIJA ZA SLIJEPU DJEVOJKU

Belomanastirskoj osmašici Tanji prijeko je potreban brajični redak
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
Humanitarna akcija Crvenog križa traje do 22. prosinca, a cilj je prikupiti 4000 eura
BELI MANASTIR - Belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa ovih je dana pokrenulo hvale vrijednu humanitarnu akciju ‘‘Solidarnost na djelu‘‘.

Cilj je akcije pomoći učenici 8. razreda OŠ dr. Franje Tuđmana, Tanji Todorović (14). Tanja je slijepa djevojka, ali unatoč tome odlikašica je i među najboljim učenicima u svome razredu. Želja joj je upisati Opću gimnaziju te kasnije studirati povijest, koju obožava. Dokaz su za to i odlasci na školska natjecanja iz povijesti, na kojima je postizala zavidne rezultate. Među ostalim, izdvajamo drugo mjesto osvojeno na Županijskom natjecanju. Kako bi ostvarila svoj san - jednoga dana otišla na državno natjecanje i, na kraju, upisala studij povijesti - nužan joj je brajični redak. Riječ je o taktilnom elektromehaničkom uređaju koji prikazuje brajične znakove koje je slijepima lako pročitati vrhovima prstiju. Posebnost je toga uređaja što se može spojiti na računalo ili mobilni uređaj te se sadržaj prikazuje u jednome retku (točnije, redak po redak), zbog čega se i naziva brajičnim retkom. Tim je uređajem moguće čitati sadržaj, unositi tekst, uređivati i stvarati dokumente, surfati internetom, čitati digitalne knjige i udžbenike… Primjerice, koristeći brajični redak na laptopu, na nastavi bi i učitelji imali uvid u to što je učenica zapisala, jer se mnogi od njih dosad nisu susreli s brajičnim pismom. Taj uređaj slijepe osobe čini manje ovisnima o drugima, pomaže im da budu aktivniji i zadovoljniji u svakodnevnom životu budući da zbog lakog korištenja mogu samostalno doći do informacija koje ih zanimaju.


- Cilj nam je prikupiti 4000 eura kako bismo mogli kupiti brajični redak i ostala pomagala - kaže Damir Mendler, ravnatelj GDCK-a Beli Manastir, pokretač ove akcije. Objašnjava kako je Tanju i njezinu kolegicu zatekao na klupi u belomanastirskom gradskom središtu, popričao s njima i saznao za problem. Svjestan svih problema s kojima se Tanja susreće, odlučio je pokrenuti akciju koja se, tvrdi, poprilično zahuktala, pa vjeruje da će uspjeti skupiti potreban iznos.

- Nažalost, Tanjina je obitelj kucala na niz vrata, pokušavala ishoditi pomoć, ali neuspješno. Odmah nakon pokretanja ove akcije javile su nam se neke ustanove i tvrtke, među kojima i belomanastirski Starco, koji je uplatio 1000 eura. Stoga mislim da će akcija uspješno završiti. To ne znači da ćemo na tome stati. Tanju svi hvale, čemu mogu posvjedočiti i odlične ocjene, pa ćemo akciju nastaviti i idućih godina - obećava Mendler, naglašavajući kako će uspješan završetak akcije značiti veliki pomak prema ostvarenju njezine velike želje, odnosno omogućiti joj uspješan nastavak školovanja i još bolju integraciju u društvo.

- Pomogli smo umirovljenicima i ‘‘socijali‘‘, a sada je, premda u Crvenom križu nije običaj pomagati pojedincima, na red došla i Tanja. Akcija koja je u tijeku traje do 22. prosinca - podvlači Mendler.

S Tanjom smo razgovarali u prostorijama GD-a Crvenog križa u Belom Manastiru. Zatekli smo ju u društvu Ane Radačić, tifopedagoginje iz zagrebačkog Centra "Vinko Bek". Ona svakodnevno obilazi slabovidne i slijepe učenike, a kod Tanje dolazi jednom tjedno.

- S Tanjom i njezinom obitelji radim tifotehniku, odnosno sve ono što je potrebno da slijepe osobe budu uključene u normalan život. Također, educiramo i nastavnike s kojima se svakodnevno susreće. Brajični redak bi joj, u svakom slučaju, puno značio - kaže Radačić, dodajući kako je cijeli svijet otišao u digitalizaciju, pa tako i mnogo toga što se odnosi na slijepe i slabovidne. Tanju posjećuje dvije godine i primijetila je kako je poprilično proširila krug prijatelja. Pohvaljuje njezinu asistenticu u nastavi, Gordanu, za koju kaže da je sjajna osoba. Pomaže joj, objašnjava, od drugog razreda osnovne škole, naučila je Brailleovo pismo i čini sve kako bi njezina ‘‘štićenica‘‘ bila integrirana u društvo.

A 14-godišnja Tanja, skromna djevojka, potvrđuje kako voli povijest i kako Opću gimnaziju želi upisati, između ostaloga, i zato što se u njoj povijest uči četiri godine.

- Želja mi je da budem nastavnica povijesti i nadam se da ću u tome uspjeti - kaže. Još od malih nogu odlazila je u osječku udrugu Svjetlost, gdje je učila brajicu. Svakodnevica joj je više-manje uobičajena. Ustajanje i odlazak u školu te nakon povratka kući učenje, a uči sama ili s kolegicom Ivonom, s kojom često odlazi u grad. Tamo se druže s prijateljima, odlaze u trgovinu... Bez vida ostala je još kao trogodišnje dijete i teško da će ikada progledati.

Ivica Getto
ZA ONE KOJI ŽELE POMOĆI TANJI
Račun za humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupiti novac za brajični redak:


IBAN HR2623400091511252195. Otvoren je u Privrednoj banci Zagreb.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera