Novosti
ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Rano otkrivanje bolesti ključno za učinkovito liječenje hripavca

Na području Osječko-baranjske županije registrirane su 74 osobe oboljele od hripavca, ili pertusisa, akutne visokozarazne bakterijske infekcije dišnog sustava, potvrdila je u srijedu za Glas Slavonije Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.Kaže da je Nastavni zavod za javno zdravstvo testiranje građana na hripavac počeo 17. studenoga, te da je do 6. prosinca obrađeno 270 uzoraka, od kojih su 74 bila pozitivna. "To znači da je do sada bilo 27 posto pozitivnih uzoraka od ukupno testiranih. Među pozitivnim uzorcima najzastupljenija su djeca u dobi od 13 do 15 godina. Sva djeca koja su bila pozitivna bila su i uredno cijepljena. U stalnom smo kontaktu s osječkim Kliničkim bolničkim centrom i do sada nije bilo hospitaliziranih slučajeva. Svakodnevno se povećava broj testiranja, no to je normalna pojava s obzirom na to da je vrijeme respiratornih infekcija", istaknula je ravnateljica Turić, dodavši kako dnevno imaju stotinjak izuzetih uzoraka.

Ravnateljica podsjeća da bi svaka osoba koja dolazi na testiranje trebala nositi zaštitnu masku preko lica. "Obiteljski liječnik treba poslati uputnicu i jako je bitno što ranije otkrivanje bolesti jer je to ključno za učinkovito liječenje i sprječavanje širenja bolesti. Testiranje, odnosno pretraga, obavlja se s pomoću brisa nosa, postupak je vrlo jednostavan i brz, a na testiranje se može doći svaki radni dan od 8 do 10 sati, bez najave, u ambulantu Službe za mikrobiologiju u Osijeku, Krežmina 1", ističe Nataša Turić.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da se zbog necijepljenja djece vraćaju bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene. Naglašavaju kako su najosjetljivija mala djeca, osobito ona koja nisu cijepljena, jer se bolest prenosi kapljičnim putem. Bolest je vrlo zarazna i nosi tešku kliničku sliku, zbog čega je važno otkriti je pravodobno, liječiti adekvatno i bolesnike izolirati od ostalih osoba. Prema podatcima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, zaključno s 1. prosinca, zaprimljeno je 1500 prijava oboljelih od hripavca. Najveći broj oboljelih bilježi se u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od ukupnog broja oboljelih najviše je, čak 672, djece u dobi između 10 i 14 godina. Gotovo 500 oboljelih od hripavca je među jednogodišnjom djecom, a 381 oboljeli je u dobi od 15 do 19 godina. Visok je broj oboljelih, 133, među djecom od 5 do 9 godina. Među oboljelima je 91 osoba od 41 do 60 godina i 63 u dobi od 20 do 40 godina. Virusom hripavca zaraženo je i 46 novorođenčadi do jedne godine, a najmanje je zaraženih, njih 16, među osobama starijima od 60 godina.

Hripavac se pojavio i u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je do utorka poslijepodne zabilježeno sedam zaraženih, kao i u susjednoj Virovitičko-podravskoj, gdje su zaražene tri osobe, navodi Hina. Kao i u ostalim dijelovima države, zaražene su osobe većinom mlađe dobi.

Tomislav Prusina
NAJUGROŽENIJA SU NOVOROĐENČAD
Iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije navode da su nositelji zaraze uglavnom djeca i srednjoškolci, a iz Virovitice kažu da su dvije zaražene osobe mlađe te jedna starije dobi. Koprivnička epidemiologinja Maja Blažeković izvijestila je da je bolest blaža u tinejdžera i odraslih, osobito u onih koji su se redovito cijepili. Klinička slika u novorođenčadi i dojenčadi, koja zbog svoje dobi još nisu potpuno cijepljena, necijepljene djece i imunokompromitirane djece obično je teža i ta je skupina populacije najugroženija. U Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji ima dovoljno cjepiva protiv hripavca. Pogotovo se docjepljivanje preporučuje trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće radi zaštite nerođenog djeteta. U posljednja dva tjedna, tvrdi Blažeković, povećan je interes upravo trudnica za cijepljenje. "Djeca koja su propustila neku od doza cjepiva trebala bi u dogovoru s pedijatrom ili liječnikom obiteljske medicine nadoknaditi cijepljenje", kaže Blažeković.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana