Kultura
FESTIVALI

Nagrađene tri knjige koje idu u tisak
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Na prvom Festivalu zavičajne književnosti u Splitu u utorak su uručene nagrade trima najboljim knjigama književnog natječaja Ogranka Matice hrvatske u Splitu, a knjige će, kako je najavljeno, biti predstavljene i na Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u lipnju iduće godine u Zagrebu. Nagrađene su knjige "Svitlo" Nikše Krpetića, "Sanctus Domnio - Štorija o svetomen Duji" Vedrana Matošića te "Preja o‘zavičaja", zbornik pjesama, pripovjedaka i kratkih priča skupine od šest autora, u kojemu je poetski dio napisala Vesna Aralica.

Na književni natječaj za Prvi festival zavičajne književnosti stiglo je 18 prijava, a prosudbeno je povjerenstvo odlučilo da će se tiskati odabrane tri knjige. One, kako su obrazložili, odgovaraju natječajnim kriterijima umjetničke i književno-estetske vrijednosti te zavičajnom kriteriju. Nagrađeni autori, koji su pisali lokalnim narječjem sredina u kojima žive, istaknuli su kako su im ove nagrade poticaj za budući spisateljski angažman, istaknuvši da su štokavski, kajkavski i čakavski bogatstvo hrvatskog jezika koje treba njegovati. Predsjednica splitskog ogranka Matice hrvatske Snježana Šetka napomenula je da se ovim Festivalom, koji će postati tradicionalan, želi pomoći u očuvanju zavičajnih vrijednosti i hrvatskog nacionalnog identiteta.

- Mnogi autori pišu o svojim zavičajima, ali im nema tko objaviti rukopise, pa će Festival zavičajne književnosti pomagati takvim autorima da im s objavljuju knjige - rekla je Šetka.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pohvalio je pokretanje Festivala te istaknuo da je riječ o iznimno važnom događaju za hrvatsku književnost.

- Uskoro će biti donesen Zakon o hrvatskom jeziku u čijim su temeljima ‘što‘, ‘kaj‘ i ‘ča‘, a mi ćemo se nastaviti skrbiti o sva ta tri narječja našeg jezika - naglasio je.

Prema Gavranovim riječima, Festival zavičajne književnosti u duhu je Matice hrvatske koja se od osnutka skrbi o našem identitetu, jeziku i svemu što je važno za dobrobit Hrvata. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike