Novosti
ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom
Objavljeno 5. prosinca, 2023.

Nedavnim otvaranjem četiri milijuna eura vrijednog Mađarskog kulturnog centra u Belom Manastiru, mađarska zajednica, i ne samo ona, u Baranji je dobila važan multifunkcionalni objekt.Važna cestaNovac za njegovu izgradnju uložila je Vlada Mađarske, a to nije jedina njezina novija i aktualna investicija na području Baranje, odnosno cijele Hrvatske. "Već 14. prosinca u Petrinji će biti otvorena nova zgrada osnovne škole sa sportskom dvoranom. I njezinu je izgradnju, s 27 milijuna eura, financirala mađarska Vlada kao pomoć potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj. Nadalje, za nas Baranjce je još važnije da je nakon dvije godine svega i svačega prošlog tjedna predan program Interreg Mađarska - Hrvatska, čiji je sastavni dio budući granični prijelaz Šarok - Kneževo.

Taj je program predan na financiranje, a odnosi se na izgradnje s obje strane granice", priča Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), objašnjavajući kako će u Šaroku biti građena pristupna cesta samom mjestu s tamošnje državne ceste, a u hrvatskom se dijelu planira odvojak prema Šaroku s ceste prema Kneževu. Tvrdi kako je za ovu investiciju postignut dogovor na višim instancama, pa je pretpostavka da će ova priča biti financirana u 100-postotnom iznosu. Nastavlja kako bi, kako je riječ o mađarskoj zajednici u Baranji, odnosno infrastrukturnih objekata, do kraja godine trebala biti dovršena obnova katoličke crkve svete Ane u Podolju. Riječ je o važnoj investiciji koju s 50 posto financira Vlada RH preko Ministarstva kulture kao nepokretno kulturno dobro, a drugim dijelom Vlada Mađarske. "To je u temeljima srednjovjekovna crkva koja je neprocjenjive vrijednosti. Njezina je statika zbog neodgovarajućeg rješenja odvodnje oborinskih voda narušena", kaže.

Nadalje, na korištenje su predani dječji vrtići u Belom Manastiru - u sklopu Mađarskog kulturnog centra - Laslovu i Korođu. Oni za sada nisu otvoreni samo stoga što nedostaju poneki dokumenti, a njihovo otvaranje Jankovics očekuje do kraja siječnja iduće godine. Navodi kako će u belomanastirskom Mađarskom kulturnom centru biti i velika knjižnica.

Brojni planovi


“U pregovorima smo s Ministarstvom kulture da ona poprimi status Središnje knjižnice Mađara u RH, što također zahtijeva ishođenje raznih dokumenata. Da je objekt u funkciji, dokazuje i planirana završna godišnja manifestacija DZMH-ovih belomanastirskih folklornih skupina koja će u tamošnjoj kongresnoj dvorani biti održana 21. ili 22. prosinca", dodaje. Nastavljajući priču o investicijama, ističe kako su u tijeku i drugi infrastrukturni projekti. Riječ je o gradnji Doma mađarske zajednice u Zmajevcu, u kojemu će biti prostor za sve zmajevačke udruge, potom prostorija za razne manifestacije, upravna zgrada sa sobama i ostali sadržaji. Rok za izgradnju je rujan iduće godine. U Lugu bi, pak, do kraja godine trebala biti izgrađena Šetnica oraha etnokuće Vitez te dvorište luškog Kulturnog centra. U tijeku je i gradnja Muzeja hrvatskih branitelja u Laslovu, a rok za završetak radova je srpanj 2024. godine. Naglašava kako je važna i druga vrsta infrastrukture, ona komunalna. "Stanovnici Novog Bezdana, u kojem žive većinom Mađari, dobili su novu vodovodnu mrežu, a tamo se događa i velika HEP-ova investicija, potpuna izmjena niskonaponske mreže i javne rasvjete. Do kraja godine pitku vodu dobit će i mještani ulica u Podolju, koji to dosada nisu imali", poručuje.

Usvojenim državnim proračunom Jankovics je zadovoljan. "Sa sigurnošću mogu tvrditi kako će se svi projekti važni za istok Hrvatske nastaviti. Primjerice, u proračunu Hrvatskih autocesta kompletan je iznos potreban za završetak izgradnje preostalih 5,5 kilometara autoceste odnosno spoja s Mađarskom. Do kraja godine dolazi nam još važnih zakona, primjerice i zakon o plaćama, a nakon toga, u neko vrijeme iduće godine, doći će na red i parlamentarni izbori", podsjeća. Upitan hoće li se kandidirati za još jedan mandat, kaže kako je na redovnoj izvještanoj skupštini DZMH-a u subotu u Belom Manastiru najavio kako ima ambiciju kandidirati se za novi saborski mandat. "Vjerujem u podršku DZMH-a u tome", zaključuje Jankovics.

Ivica Getto
ULAGANJA U SPORT
Jankovics podsjeća i na ulaganja u sport, točnije lokalni nogomet, s naglaskom na mjesto Vardarac, gdje živi većinsko mađarsko stanovništvo. Za mnoge tamošnje mještane nogomet je puno važniji od najvažnije sporedne stvari. ‘’Za sada ulažemo u sanaciju i osuvremenjivanje postojećeg igrališta, koje planiramo koristiti još sezonu i pol. Osnovni motiv je, zapravo, stvaranje sadržaja dovoljno atraktivnog i privlačnog za djecu i mladež. Drago mi je što dobro napreduje izgradnja stadiona u Belom Manastiru. Baranja ima dugu nogometnu tradiciju, uvijek smo imali talentirane nogometaše, ali u ovom trenutku malo Baranjaca igra u višim stupnjevima natjecanja, jer je proteklih godina izostao sustavan rad s mladima. Tu imamo veliki prostor za napredak”, navodi.

Možda ste propustili...

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar

VLADA NAJAVILA IZMJENE ZAKONA

Javno savjetovanje o plaćama sudaca

ANTE ŽIGMAN PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA HANFE

Pratit ćemo osiguranje od rizika povezanih s prirodnim katastrofama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana