Osijek
PRAZNIČNA ŠETNJA OSIJEKOM

Pest: Secesija je naš kulturni, ali i turistički brend
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Građani su upijali Pestove riječi o znamenitim građevinama građenim početkom 20. stoljeća

Prigodom Dana grada Osijeka poznati osječki turistički vodič Vlado Pest organizirao je razgled grada, a okupljanje je bilo ispred zgrade glavne pošte. Tema ove turističke rute bila je osječka secesija.- U organizaciji udruge "Moj Osijek" nastavili smo tradiciju razgleda našega grada u povodu Dana grada, no ovaj put bio je to jubilarni, dvadesetogodišnji razgled, jer je taj, tada jedinstveni događaj u Hrvatskoj začet u Osijeku 2003. godine - kaže turistički vodič Vlado Pest, predsjednik udruge "Moj Osijek". U tih 20 godina Pest je osmislio posjet i razgled mnogih znamenitosti našega grada i svih njegovih dijelova, kao što su najstariji dio - Tvrđa, Gornji grad, Donji grad, Retfala, osječki perivoji, naši gradski mostovi, tvorničko graditeljstvo...

- Ovaj put, za 20. obljetnicu događaja, odabrali smo dio grada kojim se grad posebno ponosi, a to je secesijsko graditeljstvo, jer naš grad ima najviše građevina toga stila umjetnosti i graditeljstva s početka 20. stoljeća, i to u blizini, na Europskoj aveniji i u neprekinutom nizu stambenih i javnih zgrada. Naša je secesija ponos grada, no ujedno kulturni i turistički brend grada na Dravi, pa smo ju kao jubilarni dar darovali našim sugrađanima u obliku šetnje secesijskim nizom - rekao je Pest.

Kako je ove godine bilo mnoštvo događaja u povodu Dana grada i početka adventa u Osijeku, ovaj je razgled priređen dan prije. Razgled osječke secesijske graditeljske baštine počeo je ispred zgrade glavne pošte, te najveće secesijske zgrade ne samo Osijeka nego i cijele Hrvatske, ali i mnogo šire, koja se nalazi na uglu Stepinčeve ulice i Europske avenije. No ta je zgrada ujedno najmlađi izdanak osječke secesijske obitelji, ona potječe iz 1912. godine. Upravo ispred zgrade glavne pošte Pesta je dočekalo mnoštvo naših sugrađana, koji su sa zanimanjem poslušali priču o osječkoj secesiji i čuli niz zanimljivih informacija o secesijskoj povijesti Osijeka.

Osim niza Europske avenije osječki “turisti” pod vodstom Pesta posjetili su i najvažnije secesijske zgrade Radićeve ulice i Gajeva trga. “Osijek je, uz Suboticu, jedini grad u regiji koji se može podičiti bogatim secesijskim građevinskim nasljeđem. Iako je bilo nekoliko međunarodnih projekata na tu temu, smatram da bi se secesija, uključujući secesijsku vezu dvaju gradova, mogla mnogo bolje turistički brendirati”, rekao je Pest.

Vesna Latinović
KOPIJA BUDIMPEŠTE, ALI I PARIZA
Posebno vrijednim naš sugovornik smatra secesijski niz na Europskoj aveniji, koji je, kako je rekao Pest, ponos našeg grada. Te su zgrade građene po uzoru na Aveniju Andrassy u Budimpešti, a ona pak na Aveniju Foch u Parizu. “Te su zgrade neotkriveno blago, poput školjki koje treba otvoriti da bismo u njima pronašli biser. Uz fasade u stilu secesije vrijednaa je i njihova unutrašnjost, s nizom detalja iz tog graditeljskog i umjetničkog stila. Posebnost su tih zgrada predvrtovi, kojih nema nigdje na svijetu (u secesijskom graditeljskom slogu), osim u Osijeku, Budimpešti i Parizu. Ti su predvrtovi, kao i zgrade, nastali početkom 20. stoljeća i tada ih je krasila iznimna ljepota”, pojasnio je Pest.

Možda ste propustili...

U MUZEJU SLAVONIJE

Susret ugode s D. Doležalom

U POVODU SVJETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

SDP upozorava na socijalnu nepravdu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U MUZEJU SLAVONIJE

Susret ugode s D. Doležalom

2

U POVODU SVJETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

SDP upozorava na socijalnu nepravdu

3

PLAĆANJE RAČUNA

Za komunalije i dalje kroz “Keks Pay” aplikaciju