Novosti
RODITELJI UBIJENE MIHAELE BERAK U NU2:

Nitko iz policije, ni nakon više od dva mjeseca, nije izjavio sućut
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
"Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu, okružena uvijek prijateljima, ambiciozna, uvijek smo suprug i ja znali reći da je imala svoj stav, od vremena kad je išla u vrtić znala je što će odjenuti... Pa sve do upisa na fakultet, kad je u sebi prepoznala onaj osjećaj da želi pomagati ljudima, da želi biti s djecom koja nemaju roditeljsku skrb, da želi podršku ženama koje su zlostavljane, koje su u sigurnim kućama, da svima njima pruži potrebnu podršku...", rekla je kroz suze majka Mihaele Berak za HRT-ovu emisiju Nedjeljom u 2.

Mihaela je 18. studenoga trebala proslaviti 21. rođendan, no njezin je život metkom iz službenog pištolja ugasio policajac Marko Smažil, s kojim se kratko viđala.

"Tatu je zvala tajo, mamu je zvala mamice. I u onim trenucima kad je bilo najteže, ona je znala prići i uvijek onim svojim lijepim, crnim okicama pogledati, s puno sućuti, saslušati... Uvijek je vjerovala u dobro, znala je da ima dobro u ljudima. Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Bila je toliko puna dobrote i vedrine, borac za pravdu. Jednom joj je profesorica rekla - pa ti si pravi harambaša, ti si ženski harambaša. I to je bila naša Miha", kazala je majka Jadranka.

"Željela je ove godine položiti vozački ispit. I sama je radila po tri posla i svugdje gdje je radila, svi su imali samo lijepe riječi. Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam navečer kad se probudim, možda se pojavi i kaže: ‘Mama, to je bila šala, vratila sam se‘. Ne možemo, ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema. To je nemoguće", kaže Mihaelina majka.

Mihaelini roditelji kažu i da im do danas, više od dva mjeseca nakon ubojstva, nitko iz policije nije izrazio sućut.

"Pokušaj zataškavanja, prije toga laganje da je sama izvršila samoubojstvo, nama je samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dijete, nitko nije mogao pojmiti to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je netko to mogao tako plasirati", rekla je majka. D.S.R.
NEDOSTATAK POŠTOVANJA BOLI
"Mi smo saznali tko je Mihaelu ubio kad smo došli na patologiju. Mi smo sve iz medija čuli, nismo mogli doći sebi. Mi smo izgubili dijete, koje nam nitko ne može vratiti, ali taj nedostatak poštovanja prema žrtvi, prema roditeljima, sestri... je nešto što podjednako boli. Nikad nam sućut nisu izjavili. Nitko", kazali su Mihaelini roditelji.

Podsjetimo, Marko Smažil, policajac koji je samo mjesec i pol imao službeni pištolj, 21. rujna navečer upucao je Mihaelu Berak. Smažil je sam prijavio njezinu smrt, isprva tvrdeći da se ubila. Osječka je policija ustvrdila da je riječ o ubojstvu iz nehaja, no isti je dan Državno odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u namjerno ubojstvo.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana