Regija
PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Ako projekt prođe na natječaju, Općina Štitar će izgraditi rekonstruirani graničarski čardak
ŠTITARU tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju manjih putničkih pristaništa u Županji, Babinoj Gredi, Slavonskom Kobašu i Davoru. Lučka uprava Slavonski Brod potpisala je 10. siječnja ove godine ugovor s osječkom tvrtkom Hidroing. Ugovoreni rok završetka je 24 mjeseca, do kada će izraditi studijsku, projektnu i natječajnu dokumentaciju kako bi se osigurali tehnički uvjeti za uređenje pristaništa za putničke brodove na navedenim lokacijama radi poboljšanja prometne povezanosti vodnim putem i razvoj riječnog turizma. Njihovom će se gradnjom osigurati nesmetan prihvat riječnih kruzera i drugih manjih putničkih plovila, turističkih i onih u linijskom prijevozu.Gradnji pristaništa nadaju se i u Općini Štitar, a izrada projektno-tehničke dokumentacije trebala bi se financirati europskim sredstvima. Kako je izvijestio općinski načelnik Stjepan Gašparović, Lučka uprava Slavonski Brod je, kao nositelj projekta, zajedno s Lukom Brčko u BiH, prijavila projekt prekogranične suradnje za izradu projektno-tehničke dokumentacije za pristanište na rijeci Savi u Štitaru. A Općina Štitar je kao projektni partner preuzela obvezu da će u slučaju prihvaćanja projekta, za koji načelnik vjeruje da će dobiti pozitivnu odluku, u turističko-promotivne svrhe izgraditi rekonstruirani graničarski čardak, koji bi s 85 posto sredstava bio financiran iz europskih fondova.

- Pristanište u Štitaru inicijativa je koju je Lučka uprava Slavonski Brod prihvatila i nadamo se daljnjoj dobroj suradnji. Lokacija čardaka bila bi kod nasipa na raskrižju ulica Matije Gupca, Savske i J. J. Strossmayera, a lokacija pristaništa odmah preko nasipa, ako riječne struje to dopuste. Uz puno strpljenja, nastojanja i inicijativa, s fondovima i uz malo sreće, Štitar će dobiti svoju luku - zaključio je. Dugoročni je plan, kazao je načelnik, rekonstruirati svih 12 graničarskih čardaka koji su nekada postojali na području Štitara, a svi će oni biti u funkciji turističke ponude. Uz suvenirnicu, u njima bi mogli biti izloženi razni eksponati iz prošlosti, a u nekima bi se uredili smještajni kapaciteti. U svakom slučaju, naglašava Gašparović, razvila bi se zanimljiva turistička priča koja bi povezala rijeku Savu i povijest Štitara.

A s uređenom infrastrukturom i uređenjem pristaništa dobit će puni zamah i omogućiti masovniji dolazak turista.

Marija Lešić Omerović
PLOVNI PUT I TURISTIČKA PONUDA
Uz veliko pristanište u Slavonskom Brodu, manja će putnička pristaništa pokrivati lijevu obalu Save i otvoriti niz mogućnosti za osmišljavanje turističke ponude. Zbog problema s plovnosti Sava je dugo bila zapostavljena, a njezin turistički potencijal neiskorišten. Lokalni čelnici već godinama traže obnovu i uređenje plovnog puta kako bi naselja smještena uz rijeku konačno imala koristi od blagodati svoga položaja. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u sklopu projekta unaprjeđenja sustava unutarnje plovidbe u RH obnovit će i plovne putove rijeke Save. Do izgradnje navedenih pristaništa plovni će put biti “otvoren”, riješit će se kritične dionice i stvoriti preduvjet za razvoj riječnog kruzinga na Savi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade