Ekonomija
OCJENJIVANJE SORTNIH VRSTA MEDA U OSIJEKU

Pristiglo 89 uzoraka iz cijele Hrvatske, među kojima i bršljanov i vrbov med
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održano je senzorsko ocjenjivanje uzoraka meda. Riječ je o uzorcima pristiglima na 28. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj.- Ovo ocjenjivanje jedino je nacionalno ocjenjivanje koje ima za cilj profiliranje i promociju proizvođača kvalitetnog hrvatskog meda. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 89 uzoraka meda iz svih dijelova Republike Hrvatske - ističe izv. prof. dr. sc. Ivana Flanjak s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, voditeljica 28. ocjenjivanja meda. Dodaje: "Kao organizatoru ove manifestacije drago nam je što su nam i ove godine pčelari izrazili povjerenje slanjem velikog broja uzoraka, u godini koja je, u najmanju ruku, bila izazovna za pčelarstvo i proizvodnju meda."

Naša sugovornica kaže da najviše uzoraka meda već tradicionalno čine cvjetni med, bagremov med, lipov med i medljikovac.

I ove je godine u kontinentalnom dijelu Hrvatske bila dobra paša suncokretova meda, što se vidi i po većem broju uzoraka toga meda koji su došli na ocjenjivanje. Svake godine na ocjenjivanju se pojavi i poneka raritetna vrsta, a ove su godine to bili bršljanov i vrbov med.

Kvaliteta meda određuje se na osnovi rezultata melisopalinološke (peludne) analize, zatim fizikalno-kemijskih parametara (udio vode, električna provodnost, udio HMF-a i aktivnost dijastaze) te senzorske analize, a sve u skladu s vrijedećim propisima. V. Latinović
Brojni suorganizatori
"Uz Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, koji je organizator ocjenjvanja, suorganizatori manifestacije su: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica i Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije, a Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i Hrvatski pčelarski savez pokrovitelji su ocjenjivanja", rekao je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage