Novosti
PTIČJA GRIPA BEZ UTJECAJA

Više od 100 tisuća purica završit će na božićnim trpezama
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
U domaćoj potrošnji mesa peradi piletina sudjeluje s 85, puretina s 15 % čime dijelimo navike s Europom

Nedavna pojava virusa ptičje gripe H5N1, zbog čega je na Vndonovoj farmi u Slavonskom Kobašu, u brodskoj Općini Oriovac, prošloga tjedna eutanazirano više od 19.300 tovnih purana jer je virus visoko zarazan, neće se odraziti na opskrbu blagdanskih, božićnih trpeza puricom, to više što na blagdanskom stolu završavaju purice, ne muške jedinke.Na jelovniku za prosinačke blagdane, procjene su Croatiastočara, završi više od 100.000, po nekim izvorima i do 130.000 purica, a oko 80 posto ih je iz domaćeg uzgoja, s Vindonovih farmi, koje i čine oko 80 posto domaće proizvodnje purica, no na tržištu ima i nešto smrznutih, iz uvoza. Hoće li se ta brojka potvrditi i ovih blagdana, kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić, tek će se vidjeti jer je cijena puretine, kao i svih ostalih vrsta mesa, porasla: "ne bu više jeftinog mesa", može se čuti iz toga udruženja.

U uzgoju purani idu do težine 25 do 30, a purice do 10 kilograma i manje, a one božićne još manje.

Iako je mnogima božićna trpeza nezamisliva bez purice s mlincima i francuske salate, puretina zapravo tijekom godine nije među najčešćim mesom na jelovnicima naših građana, čije su prehrambene navike vezano uz crveno meso tradicionalno okrenute svinjetini, a kod mesa peradi piletini. Mesa su to koja su dosad bila nižeg cjenovnog razreda.

- U ukupnoj masi mesa peradi na piletinu otpada oko 85, a 15 posto na meso pure. Preostaluh dva 2 posto meso je ostale peradi. Struktura je to potrošnje mesa peradi i u Europi - kaže Bobetić.

Inače, prošle godine ukupna potrošnja mesa u Hrvatskoj bila je oko 600.000 tona, dok je ukupna proizvodnja oko 400.000 tona. Dakako, i dalje smo najvjerniji svinjetini, koje je lani proizvedeno 215.000 tona, na drugom je mjestu meso peradi – 110.000 tona, slijedi ju proizvodnja goveđeg mesa – 65.000 tona, dok smo ovčjeg mesa, mesa janjadi proizveli 8000 tona. Mesnih prerađevina prošle godine proizveli smo oko 100.000 tona.

Direktor Croatiastočara kaže kako je u Hrvatskoj aktivno 45 klaonica svinja, klaonica goveda je 75, peradarskih klaoničkih kapaciteta je 30 - ukupno je to oko 150 aktivnih klaonica.

- U sektoru proizvodnje mesa – crvenog i mesa peradi - oko 300 je poslovnih subjekata koji su prošle godine ostvarili poslovni prihod od približno dvije milijarde eura i zapošljavali su oko 11.000 radnika. Udio sektora proizvodnje mesa u ukupnoj prehrambenoj industriji gotovo je 50 posto - kaže Bobetić.

Dok u ovotjednim katalozima trgovačkih cetara purica, puretine, nema, oglasni prostori donose niz oglasa o prodaji živih purica, očišćenih, s dostavom, bez nje, a raspon cijena, od dijela do dijela Hrvatske, uistinu je velik.

Tako se purice iz okolice Iloka, u Mohovu, prodaju po 9 eura za kilogram žive vage, a očišćene za 10 eura, dok su one iz okolice Slavonskog Broda, iz Jelasa, 5 eura za kilogram, no s dostavom, a, primjerice, u Zagorju, kolijevci zagorske purice, u Cestici, Varaždinska županija, neočišćene su purice 8, a očišćene 10 eura za kilogram. U Petrinji, Sisačko-moslavačka županija, prodaja zagorskih purica oglašena je po 112 eura za kilogram žive vage, a u Gvozdu, također Sisačko-moslavačka županija, kilogram purice oglašen je za 15 eura.

Suzana Župan
ČUVATI PROIZVODNJU KOJU IMAMO
- U ovogodišnjih prvih sedam mjeseci uvoza cijena svinjskog mesa porasla je više od 40 posto u odnosu na to razdoblje prošle godine, s tim da proizvodnja svinjetine u Europi pada unazad dvije godine, 17 posto manja je proizvodnja toga mesa i u Danskoj, jednom od lidera te proizvodnje. Proizvodnju koju imamo moramo čuvati - ilustrira Bobetić poskupljenja mesa na primjeru svinjetine.

Možda ste propustili...

ANTE ŽIGMAN PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA HANFE

Pratit ćemo osiguranje od rizika povezanih s prirodnim katastrofama

NA TOJ ĆE DUŽNOSTI ZAMIJENITI ADMIRALA ROBERTA HRANJA

Kundid na čelu Glavnog stožera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana