Regija
PRIČA O ADVENTSKOM VIJENCU

Simbol vječnosti i Božje vjernosti
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Adventski je vijenac krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću pali se jedna svijeća.

Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus" u Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern skupio je siročad s ulice te joj u staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. Svake je godine u došašću sa svojim štićenicima organizirao trenutke molitve. U svome dnevniku zabilježio je da se u došašću 1838., želeći pronaći način da svojim štićenicima došašće učini što ljepšim, dosjetio da od prvog dana prosinca svaki dan u vrijeme molitve upale jednu svijeću. Wichern je stavljao svijeće na veliki drveni vijenac, koji bi na Božić zasjao poput velikog svjetlosnog kruga s 24 svijeće: 20 malih crvenih svijeća za dane u tjednu i četiri velike bijele svijeće za nedjelje došašća. Svake godine u došašću izvodili su taj obred. Kako se za molitve na vijenac stavljala i palila po jedna svijeća, taj se trenutak počeo nazivati "pobožnost sa svijećama". Oko 1851. Wichernovi su štićenici drveni vijenac počeli ukrašavati zimzelenim grančicama, a s vremenom se umjesto drvenog počeo plesti vijenac od zimzelenog granja. Taj se običaj proširio po evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, a zatim po cijelom svijetu. Krajem 19. stoljeća prešlo se na četiri svijeće za četiri nedjelje došašća. Nakon Prvog svjetskog rata i katolici su počeli izrađivati adventske vijence. Prvi se pojavio 1925. u katoličkoj crkvi u Kölnu, a potom 1930. u Münchenu. Oko 1935. u crkvama su se blagoslivljali adventski vijenci koji su se nosili kući.

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svjetlo. Krug ili prsten je simbol vječnosti i vjernosti. Vijenac se tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima i po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na vječni život. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana