Novosti
SABOR DONIO DRŽAVNI PRORAČUN ZA 2024.

Prihod 28,5 milijardi, rashod 32,6 milijardi €
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Izdvojit će se gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Za palijativu još 1,1 milijun eura

Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32,6 milijardi eura. "Za" proračun je glasalo 77 zastupnika, 42 je bilo protiv.U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11,2 posto. Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura.

Realni gospodarski rast za iduću godinu Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

- Prioritet nam je zaštiti socijalno najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastaviti ulagati u daljnji razvoj - poručio je nedavno premijer Andrej Plenković.

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1,5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije "posložiti". No djelomično je prihvaćeno samo šest njezinih amandmana, ostali su odbijeni.

Prihvaćeni su amandmani oporbenih Nikole Stephana Bartulice (DP), IDS-a, Ružice Vukovac (PH), Marine Opačak Bilić (NZ), Boške Ban Vlahek (SDP) i Romane Nikolić (SD).

To pak znači da će država izdvojiti nešto više sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz hrvatske dijaspore, da će sa 150 tisuća eura pomoći sanaciju Eufrazijeve bazilike, a sa gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Također će izdvojiti 600 tisuća eura više za stipendije siromašnijih studenata, sa 130 tisuća eura poduprijet će ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, a za palijativnu skrb izdvojit će još 1,1 milijun eura.

Sastavnim dijelom proračuna postali su i amandmani HDZ-ovih Darka Sobote, Damira Habijana i Ivana Radića te nezavisne Marijane Petir.

Slijedom toga, država će za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u sljedećoj godini izdvojiti 300.000 eura, a godinu poslije 4,7 milijuna eura, dok će za učenički dom u tome gradu iduće godine dati milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever pojačat će s 2,5 milijuna eura, za borbu protiv komaraca u Osijeku i okolici izdvojit će 600 tisuća eura, a za kupnju kuća mladim obiteljima na selu milijun eura. Hina
Za borbu protiv komaraca u Osijeku i okolici 600.000 eura, za kupnju kuća mladim obiteljima na selu milijun eura

Oporba: Predizboran je i nerealan
Oporba je do samog glasanja o predloženom Državnom proračunu za 2024. navodila kako je on predizborni i da je nerealan. Tvrdila je kako Vladu ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani u EU prednjače po davanjima za hranu.

Vlada i vladajući su pak ustrajali da je proračun održiv, razvojan i socijalan.

600

tisuća eura više izdvaja se za stipendije siromašnijih studenata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana