Novosti
RAST INFLACIJE USPORAVA SE

DZS: U studenome inflacija 4,7 posto - najniža od 2021.
Objavljeno 30. studenog, 2023.
DZS je u četvrtak objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u studenome stopa inflacije iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto. To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini s obzirom na to da je u listopadu inflacija iznosila 5,8 posto, rujnu 6,6, a kolovozu 7,8 posto. Stopa od 4,7 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

- To je jasan trend usporavanja rasta inflacije - rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade. Na to je, prema njegovim riječima, utjecala i provedba petog paketa mjera Vlade za zaštitu kućanstava od rasta cijena.

Najnoviju procjenu inflacije za studeni prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena u europodručju (domaći je indeks potrošačkih cijena) u četvrtak je objavio i Eurostat. Prema tom pokazatelju, godišnja stopa inflacije u studenom bila je 5,5 posto te je Hrvatska druga po visini inflacije u eurozoni nakon Slovačke koja ima stopu od 6,9 posto.

- Važan je trend pada inflacije, za koji očekujem da će se nastaviti - rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Davor Filipović. Ocijenio je da je pad inflacije rezultat rada Vlade te da je zadovoljan najnovijim pokazateljima o inflaciji i gospodarskom rastu.

Upitan kako gleda na drugu poziciju Hrvatske prema visini stope inflacije u eurozoni, naveo je da neke zemlje izvan eurozone - Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska - imaju više stope inflacije od Hrvatske te da je bitno da ta stopa pada. Činjenicu da je u Hrvatskoj inflacija veća od prosječne u eurozoni vidi kao prostor za snižavanje cijena. Pritom je, kaže, Vlada učinila svoje te se u svim kategorijama vidi pad cijena, a posebno kod energije za 3,4 posto na godišnjoj razini. Na pitanje tko je odgovoran za to što hrvatska pozicija prema stopi inflacije u eurozoni nije bolja, odgovorio je kako je lani konstatiran velik rast cijena zbog povećanja marži u cijeloj Europi te da je tako bilo i kod nas. Vlada je, ponovio je, učinila sve što je mogla, ali dio poslovnih subjekata je dizao marže, što je onda diglo i cijene. Kaže kako očekuje "odgovorno ponašanje" gospodarskih subjekata te nastavak trenda usporavanja inflacije.

Prema Eurostatovim podacima Slovačka je u studenom imala najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 6,9 posto, a slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena od 5,5 posto. U listopadu je iznosila je 6,7, a u rujnu 7,4 posto. H/D.S.R.
Možda ste propustili...

OPORBA: STRATEGIJA DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE RH BEZ KONKRETNIH JE MJERA

Josić: Do 2033. imat ćemo Hrvatsku zadovoljnih ljudi, s kvalitetnim životom

SKUP O REGIONALNOM RAZVOJU HRVATSKE

Niz projekata u Slavoniji vrijednih tri milijarde eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana