Novosti
VLADA SABORU UPUTILA VIŠE KONAČNIH PRIJEDLOGA ZAKONA

Plenković: Paket jedne od najvažnijih reformi u proteklih 30 godina
Objavljeno 30. studenog, 2023.

Vlada je u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te Zakona o državnim službenicima, što je premijer Andrej Plenković ocijenio paketom jedne od najvažnijih reformi u proteklih 30 godina.- Idemo za novim, pravednijim održivim sustavom - rekao je premijer u uvodu sjednice. Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama "prvi se put, kao jedinstvenim aktom" zamjenjuje više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, a premijer je naglasio da se njime mijenja sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka. Uvodi se jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i s rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto. Koeficijenti će se određivati uredbama Vlade, a premijer je ocijenio kako će, kada zakon stupi na snagu i usvoje te dvije uredbe (za državne i javne službe), to biti "još jedan korak u povećanju plaća ljudi koji rade u državnoj i javnoj službi".

Novina je u zakonu i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji će moći iznositi i do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima. Konačnom prijedlogu zakona o državnim službenicima cilj je povećanje profesionalnosti i transparentnosti državne uprave kroz uvođenje centraliziranog i digitaliziranog sustava zapošljavanja u državnoj službi. Postupak prijema u državnu upravu ubuduće bi se tako provodio preko IT platforme, od prijave na natječaj do prijema u državnu službu.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim se omogućuje usklađivanje, odnosno rast prava jer će se iznos osobne invalidnine izračunavati na temelju osnovice koju će godišnje utvrđivati Vlada. Time će se omogućiti da iznos prava u Zakonu o hrvatskim braniteljima bude usklađen s ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavljajući zakon. Izmjenama zakona regulira se i iznos naknade za nezaposlene branitelje, a proširuje se i mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu na sve ratne vojne invalide HVO po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Regulirana je i pravna osnova za osnivanje ustanove pružanja trajnog smještaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, a Medved je upozorio kako se, budući da je više od 50 % branitelja starije od 60 godina, očekuje porast onih kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi.

U prvo saborsko čitanje upućen je prijedlog zakona o dostavi sudskih pismena kojim se jednim zakonom objedinjava to područje dosada regulirano kroz nekoliko zakona, a premijer je prokomentirao kako je to naizgled mala tema, no da je riječ o "ozbiljnoj reformi". Ministar Malenica je sadašnja pravila o dostavi ocijenio nedovoljno učinkovitima, što utječe na dugotrajnost sudskih postupaka, istaknuvši da se standardizira postupak dostave, a naglasak je na elektroničkoj dostavi.

- Ovim se zakonom prvi put standardiziranim pravilima onemogućuje neopravdano odugovlačenje postupka zbog dostave i primitka sudskih pismena - poručio je. Hina
Ivan Malenica

ministar pravosuđa i uprave

Koeficijenti će se utvrđivati na objektivan način s pomoću 14 standardnih mjerila. Uredbe koje će uslijediti ovim zakonom donijet će se u suradnji sa socijalnim partnerima na temelju objektivnih i mjerljivih pokazatelja, s ciljem da sustav plaća bude moderniji, pravedniji i razvojan. To je dio mozaika promjena koji pridonosi podizanju kvalitete, učinkovitosti i profesionalnosti državne uprave.

VEĆA UČINKOVITOST INSPEKCIJSKOG NADZORA
U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona potrebnih zbog odluke Ustavnog suda kojom s krajem godine prestaje važiti više članaka zakona, kao i konačni prijedlog izmjena Zakona o upravnoj inspekciji kojim se želi osigurati veća učinkovitost inspekcijskog nadzora. Predviđa se, naime, da upravni inspektor više ne sastavlja zapisnik ako u provedbi posrednog inspekcijskog nadzora ne utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti ili nedostatke u radu nadziranog tijela, nego o tome samo pisano obavještava čelnika nadziranog tijela.

Možda ste propustili...

DRAŽEN BOROVEČKI VIŠE NIJE NA FUNKCIJI

Smijenjen šef osječkog zatvora

ZAPOSLENI U PRAVNIM OSOBAMA U HRVATSKOJ

Netoplaća 1191 euro prosječno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”