Osijek
“MOJ OSIJEK”

Razgled secesije od 12 sati kod pošte
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Udruga "Moj Osijek" nastavlja tradiciju razgleda našega grada u povodu Dana grada, no ovaj put će to biti jubilarni, dvadesetogodišnji razgled jer to tada jedinstveno događanje u Hrvatskoj začeto je u Osijeku 2003. godine. Kako doznajemo od Vlade Pesta, turističkog vodiča i predsjednika udruge "Moj Osijek", od tada su posjetili i razgledali mnoštvo znamenitosti našega grada i njegovih dijelova, najstariji dio Tvrđu, Gornji grad, Donji grad, Retfalu, osječke perivoje, naše gradske mostove, tvorničko graditeljstvo, zgrade županijske uprave i još mnogo toga.

- Ovaj put, za 20. obljetnicu događanja, odabrali smo dio grada kojim se grad posebno ponosi, a to je secesijsko graditeljstvo, jer naš grad ima najviše građevina toga stila umjetnosti i graditeljstva s početka 20. stoljeća u blizini, u Europskoj aveniji i u neprekinutom nizu stambenih i javnih zgrada. Naša je secesija ponos grada pa ju kao jubilarni dar darujemo našim sugrađanima u obliku šetnje secesijskim nizom u petak, 1. prosinca - rekao je Pest, dodajući kako jedino što nije tradicionalno jest dan razgleda, koji je uvijek dosada bio na Dan grada, a sada će biti dan prije.

- Kako je ove godine mnoštvo događanja toga dana u povodu toga, a i u povodu početka adventa u Osijeku, odlučili smo se naše događanje prirediti dan prije. Razgled osječke secesijske graditeljske baštine počinje u petak točno u podne ispred zgrade glavne pošte, te najveće secesijske zgrade Osijeka, na uglu Stepinčeve ulice i Europske avenije. Osim niza Europske avenije posjetit ćemo i najvažnije secesijske zgrade Radićeve ulice i Gajeva trga - rekao je Pest, poručujući još jednom kako će građani moći čuti puno zanimljivih informacija o secesijskoj povijesti Osijeka. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage