Mozaik
31. IZDANJE GLAZBENE NAGRADE

Dodjela Porina 23. ožujka u Zagrebu
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Prijave za 31. izdanje najvažnije glazbene nagrade Porin završavaju danas u ponoć, a Upravni odbor Porina upravo sa završetkom prijava najavljuje datum i mjesto održavanja dodjele. Dodjela 31. Porina održat će se u subotu, 23. ožujka 2024., u HoB-u (bivša City Plaza, Slavonska avenija 6). Dotad nas očekuju još tri kruga glasanja, a u međuvremenu ćemo saznati i dobitnike Porina za životno djelo. Ove godine uvedeno je i nekoliko noviteta.

- Ukupno je 38 kategorija, imamo i nekih noviteta, tako će se tjedan dana prije održavanja prvog kruga glasanja, samo u kategoriji Pjesma godine, održati i nulti krug – glasači će od svih ponuđenih prijava dati svoj glas za deset prijedloga, a 20 prijedloga s najvećim brojem glasova ulazi u konkurenciju za prvi krug - rekla je Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

To nije jedini novitet, iz Upravnog odbora najavljuju ih još nekoliko. Umjesto dosadašnjih minimalno pet prijava da bi se kategorija održala treba biti minimalno deset prijava. Ako ne bude dovoljan broj prijava u tekućoj godini u nekoj kategoriji, prebacit će se za dogodine. Ukinuta su zatvorena glasačka tijela za klasiku, jazz, aranžman itd. Od ove godine svaki glasač smije glasati u kategoriji koja ga zanima, ali ukupno u 15 kategorija: za prve tri kategorije (album godine, pjesma godine, novi izvođač) plus 12 po izboru.

Novost je i kategorija Najbolji album međužanrovske glazbe, za albume ili EP glazbe koja se ne uklapa ni u jednu postojeću, ponuđenu kategoriju. Novost je i da je ukinuta kategorija Najbolji tematsko-povijesni album, kao i Najbolji album pop-folklorne glazbe.

Sve detaljne informacije o izmjenama unutar kategorija dostupne su u dokumentu Kategorije nagrade Porin (objavljeno na službenim stranicama Porina); a sve ostale informacije o novostima na ovogodišnjem Porinu dostupne su u Pravilniku glazbene nagrade Porin, koji je također objavljen na službenim stranicama Porina. Utemeljitelji glazbene nagrade Porin su HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HRT – Hrvatska radiotelevizija i HGU – Hrvatska glazbena unija. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DORA: HRVATSKA PJESMA ZA EUROVIZIJU U ŠVEDSKOJ

Ubjedljiva pobjeda Baby
Lasagne: "Rim Tim Tagi Dim"
odabrali i žiriji i publika

2

SAG AWARDS; DODIJELJENE NAGRADA CEHA GLUMACA

Dominirao film “Oppenheimer”, kojemu su pripale tri nagrade

3

“PREŽIVIO” JE ATOMSKU BOMBU

Sat iz Hirošime od 31.000 dolara