Novosti
DOK JE KUGA BUKTJELA U VSŽ-U, NIJE SE PROSVJEDOVALO

Bravci izvan zone ograničenja 3, oni unutar nje u klaonici 3,2 eura
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Među svinjogojcima koji ne dijele stavove prosvjednika čuje se da država za svinje u ovoj situaciji plaća više nego da ih prodaju
Nisu prosvjedovali dok je afrička svinjska kuga ljetos buktjela po dvorištima Vukovarsko-srijemske županije, već to čine sada kada jenjava, a da su prosvjedi politički instruirani i organizirani na “uočnicu” superizborne godine potvrđuju hodočašćenja im mostovaca s mandarinama, Suverenisti su u toploj sabornici u šokačko reklji, dok su DP-ovci među nekima u vrhu Stožera.

Uz miris pečene slanine na vatri uz prosvjedni punkt prijeti se blokadama sve važnijih prometnih komunikacija i graničnih prijelaza ako se ne udovolji njihovim zahtjevima kojima, kao i izjavama, opasno pokušavaju relativizirati struku, znanost i visoko kontagioznu bolest, a umjesto da baš sada, kada ASK u VSŽ jenjava, upru krajnje snage da do novih slučajeva ne dođe i da se što prije dobije “amen” EK-a za relaksaciju mjera, tj. ukidanje zona ograničenja i promet mesom i svinjama. No, ovako, na jučerašnji 29. studenoga, kada je Slavonija inače “kolinjala”, dvorišta su tu bila tiha. Jer zbog neodgovornih pojedinaca i njihova ignoriranja biosigurnosnih mjera nedjelja, 26. studenoga, pala je u vodu kao dotad najavljivan izgledni datum za popuštanje mjera. Da stvar bude gora, kod Vinkovaca su na farmi nedavno inspektori otkrili poluraspadnute svinje jer vlasnik nije prijavio kugu među njima, kao ni uginuće, pa je rok za zabranu klanja i prometa mesom prolongiran do 15. prosinca. Pred njegovu farmu se ne ide prosvjedovati, “krivlje” su ceste, no, ne zaboravimo, radikalizacija prosvjednih aktivnosti u pravilu uvijek građane, ako su u početku i podržavali neki prosvjed, ljuti jer im one ometaju svakodnevnicu, kretanje.

Među svinjogojcima koji ne dijele stavove prosvjednika čuje se da država za svinje u ovoj situaciji plaća više nego da ih prodaju. Dok npr. u dijelovima OBŽ-a koji nisu u zoni ograničenja kilogram žive vage bravca iznosi 3 eura, svinjogojac za bravca od 145 kilograma kojeg daje u klaonicu na termičku obradu dobiva 3,2 €/kg, pa uzgajivač dobije više negoli da prodaje u slobodnoj prodaji. Dok se traktorima ne ide prosvjedovati pred farmu svinjogojca koji je pokušao zataškati ASK i poluraspadnute svinje, svinjogojce koji javno ističu da klaoničari daju i ne tako loš novac za svinje u situaciji kuge, bolji od onog u prodaji, izlaže se javnoj osudi.

Kako god, prvi su ovo seljački prosvjedi nakon punih 11 godina - 2012. prosvjedovali su mljekari, no bez obzira na tako dugu stanku, svi koji prate “folklor” seljačkih prosvjeda u nas kažu kako će i ovi završiti – razdorom i međusobnim prozivkama i optužbama među seljačkim vođama. D.S.R.
Možda ste propustili...

Državni tajnik Ministarstva financija Zoričić:

Izbrisano oko 300 revizora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”