Novosti
HSU O UMIROVLJENIČKIM KARTICAMA

Karticu dati svima s rješenjem o mirovini
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Hrvatska stranka umirovljenika predstavila je koncept pametne umirovljeničke kartice koja će objediniti razne popuste namijenjene umirovljenicima. Zamisao je da se kartica dodijeli umirovljenicima zajedno s rješenjem o mirovini. Iako je HSU predložio ideju pametne kartice nadležnom ministarstvu prije dvije godine, sve je ostalo samo na razini ideje, koju su iz HSU-a ponovno aktivirali.

Naveli su da, primjerice, brojni autobusni prijevoznici daju popuste umirovljeniciima, HŽ pak traži od umirovljenika godišnju naplatu pametne kartice koja se može izraditi u samo 15 hrvatskih gradova. Da većina mirovina u Hrvatskoj nije dostatna za život dostojan čovjeka znaju i brojni trgovački lanci koji su uveli Loyalty karticu pomoću koje umirovljenici mogu ostvariti 10 do 15 posto popusta, a s popustima izlaze i ljekarne, zdravstvene ustanove, toplice, većina kulturnih i sportskih ustanova. Upravo zbog toga iz HSU-a su poručili kako je njihov prijedlog objedinjenje svih tih popusta koji bi se mogli realizirati pomoću jedne kartice. Ideja je da svi umirovljenici u Hrvatskoj od države dobiju karticu koja će se dodijeliti zajedno s rješenjem za mirovinu. Za tu se ideju HSU zalaže već dvije godine te su istaknuli kako je ona realizirana ove godine u susjednoj Srbiji, gdje je više od 730.000 umirovljenika već dobilo svoju karticu. Tamošnji umirovljenici s jednom karticom mogu ostvariti popuste i pogodnosti u više od 600 objekata koji im nude takav oblik pomoći, a prema riječima predsjednika HSU-a, ti popusti variraju od 10 do 50 posto.

Predsjednik stranke je objasnio kako će zadarski ili pulski umirovljenici uskoro dobiti tu karticu, ali to im nije bila namjera:

– Mi smatramo da nema potrebe da se gradovi i općine toliko uključuju u to, nego da to bude jedinstvena kartica za cijelu državu i da ju ima svaki umirovljenik.

Na pitanje bi li se sredstva uplaćivala na tu karticu ili bi ona služila samo za ostvarivanje popusta, Veselko Gabričević pojasnio je kako su osmislili dva rješenja za to.

– Oni koji imaju manje mirovine mogli bi koristiti tu karticu umjesto vaučera za popust kada idu platiti struju ili plin - kazao je prvi čovjek HSU-a.

Predsjednik ŽO HSU-a Marinko Lukenda stava je da bi mirovine trebale ostati na tekućim računima umirovljenika, a kartica bi trebala biti korištena samo za ostvarivanje popusta, izvještava portal Mirovina.hr. D.S.R.
Možda ste propustili...

HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE:

Ukrajinu brane ukrajinski državljani

OPORBA: STRATEGIJA DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE RH BEZ KONKRETNIH JE MJERA

Josić: Do 2033. imat ćemo Hrvatsku zadovoljnih ljudi, s kvalitetnim životom

OGORČENOST SAMOHVALOM REFORMOM

HUBOL kritizira ministra Beroša

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana