Dome slatki dome
VRT: VRIJESAK ZA HLADNU SEZONU

Ljekoviti grm voli zimu
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Otporna je biljka, može preživjeti i na –20 °C, a pogodan je za vrt, stan ili balkon
Sadnja vrijeska iz sadnice najjednostavniji je način uzgoja vrijeska. Kada kupite vrijesak u obliku sadnice, možete ga premjestiti u novu posudu, na dubinu od maksimalno 30 cm, ili u vrt. Ako želite posaditi vrijesak iz sjemena, potrebno ga je posijati na dubinu od jednog centimetra i prekriti zemljom. Sjeme vrijeska klija na 10 °C, a rezultati počinju biti vidljivi nakon sedam – deset dana. Cvate od srpnja do kraja listopada, ovisno o klimi. Najbujniji je u proljeće i jesen, kada ima najviše oborina. Rasprostranjen je u Europi i u sjevernom dijelu Male Azije, a pronađen je čak i u zapadnom Sibiru.

Kiselo tlo


Vrijesak zahtijeva kiselo tlo sa sadržajem pijeska, a može biti čak i blago slano. Idealan pH je 4,5 - 5,5. Tlo mora biti dobro drenirano ili vrijesak neće uspjeti. Zbog toga je idealan supstrat za sadnju vrijeska mješavina pijeska, zemlje i treseta, koji daje kiselost. Vrijesak se sadi u rano proljeće ili jesen. Prva dva mjeseca traži puno vode, pa ga je potrebno zalijevati dva puta tjedno. Tlo treba biti vlažno, ali ne prevlažno. Vlažno tlo pomaže biljci da razvije korijenov sustav. Ako iz vrijeska želite formirati grm, škarama šišajte vrhove biljaka u proljeće nakon cvatnje. Sadite ga na mjesto gdje će imati bar šest sati direktnog sunca. Prihrana vrijeska nije potrebna. Odlična je medonosna biljka, a koristi se i u medicini.

Vrijesak (lat. Calluna vulgaris) nisko je rastući zimzeleni grm. Ta trajnica može narasti 20 – 50 cm u visinu, a zbog svoje otpornosti može krasiti i vrt i dom. Cvjeta sredinom ljeta i početkom jeseni, a cvijet je najčešće ljubičaste, ružičaste ili bijele boje. Vrijesak je podrijetlom iz Europe, a u dijelovima SAD-a, Kanade, Novog Zelanda i Australije smatra se invazivnom vrstom jer narušava mogućnost rasta domaćih vrsta biljaka. Smatra se da vrijesak ima određena ljekovita svojstva, pa se koristi i konzumira na nekoliko načina.

Blizu prozora


Vrijesak se sadi u rano proljeće ili jesen te ga možete posaditi iz sadnice vrijeska ili iz sjemena. Vrijesak je poprilično otporna biljka, može preživjeti i na –20 °C. Ne zahtijeva puno održavanja, a možete ga držati u stanu, na balkonu ili u vrtu. Dok je vrijesak mlad, potrebno ga je češće zalijevati kako bi se korijen razvio, a kada biljka sazre (obično nakon godinu dana), potrebno ga je zalijevati do dva puta tjedno. Važno je da je zemlja uvijek malo vlažna, ali nemojte pretjerivati s vodom jer to može dovesti do gnjiljenja korijenja. Ako držite vrijesak u stanu, stavite ga na mjesto blizu prozora, gdje može dobivati sunca. Imajte na umu da vrijesak teže uspijeva u zatvorenom prostoru, zbog grijanja, koje isušuje prostor. Ako želite održavati grmoliki oblik vrijeska, u proljeće nakon cvatnje možete orezati mlade grane. Postoji puno kultivara koji se razlikuju po boji cvijeta, od bijele do ljubičaste, i koji su osvajali nagrade hortikulturnih društava.
Jasminka Knežević
Ekstrakt djeluje protuupalno
U narodnoj austrijskoj medicini čaj od vrijeska koristi se za liječenje poremećaja povezanih s bubrezima i urinarnim traktom. Prema istraživanju objavljenom 2013. u časopisu Journal of Ethnopharmacology, ekstrakt vrijeska, kao i određeni drugi biljni ekstrakti, povezan je s protuupalnim procesima.

Simbolika
Osim što se smatra simboličnim u Škotskoj, vrijesak s ljubičastim cvjetovima jedan je od dva nacionalna cvijeta Norveške. U Hrvatskoj se vrijesak veže uz listopad, Mjesec borbe protiv raka dojke.

Ukras
Vrijesak na balkonu ili u vrtu idealan je način da ukrasite vanjski prostor i pružite ovoj biljci uvjete koji su joj potrebni. Možete ga držati u posudi, a često se slaže s drugim biljkama u kamenjaru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima