Novosti
DIMNJAČARSKA SLUŽBA

Koncesionaru u Osijeku prijeti raskid ugovora
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Tvrtke iz javnog sustava, uvjereni su, mogu bez poteškoća preuzeti sve dimnjačarske poslove

Dva su tjedna kako je Grad Osijek koncesionaru za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području grada, tvrtki Dimnjak d.o.o. uputio pisano upozorenje o namjeri raskida Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova.Razlog tome su utvrđena kršenja odredbi Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova te Općih uvjeta obavljanja dimnjačarskih poslova. Grad Osijek je pozvao koncesionara na prestanak kršenja, a ako u roku od 30 dana ne otklone propuste, odnosno ne prestane kršiti prethodno navedene odredbe, Grad će jednostrano raskinuti Ugovor o koncesiji.

Taj rok je još otvoren i u tvrtki koncesionaru nisu se odlučili još ništa javno, pa tako ni preko medija komentirati.

No o Dimnjaku će se svejedno raspravljati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici će naime odučiti hoće li prihvatiti ili ne izvješće o njihovu radu za 2022. godinu. Iako ova odluka u slučaju neprihvaćanja nema za Dimnjak obvezujućih posljedica.

Kada je proljetos ova točka na inicijativu gradonačelnika Ivana Radića bila skinuta s dnevnog reda, bila je jasna poruka koncesionaru da su u Gradu u obzir uzeli primjedbe građana te da očekuju da će se Dimnjak (i HEP) dogovoriti oko različitog tumačenja zakonskih odredbi, što je i razlog prijepora.

Očito, tijekom ljeta ne da nije došlo do dogovora, nego se nastavilo po starom, i dalje zbunjujuće za građane, te je Grad odlučio reagirati.

Upozorili su kako kod redovnog pregleda dimovodnog objekta pri izdavanju dimnjačarskog nalaza, u slučaju kada je on "bez nedostataka", ne smije biti navedeno da je "u slučaju promjene plinskog brojila potrebno izvršiti i izvanrednu kontrolu dozračno/dimovodnog sustava".

U Gradu jasno navode kako je na temelju Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima promjena plinomjera i pregled cjelokupne instalacije u nadležnosti operatora distribucijskog sustava, odnosno izvan nadležnosti koncesionara navoditi izvanrednu kontrolu dozračno/dimovodnog sustava u slučaju promjene plinskog brojila pri izdavanju dimnjačarskog stručnog nalaza.

No postavlja se pitanje, ako postupanje Dimnjaka ne bude prema uputi davatelja koncesije - što dalje?

Naši izvori u Kuhačevoj 9 kažu kako su kapaciteti gradskog sustava takvi da Grad može, preko neke od svojih tvrtki, preuzeti sve poslove dimnjačarske službe a da se, ni u ljudskom ni u tehničkom smislu, ne ugrozi kvaliteta obavljanja ispitivanja ispravnosti dimovodnih sustava osječkih zgrada i kuća.

Dario Kuštro
TKO SNOSI POLITIČKU ODOGOVORNOST?
Među onima koji su danas glasni u traženju rješenja ove situacije u korist sugrađana, ali očito s namjerom prikupljanja političkih poena, prozivajući pri tome aktualnu gradsku upravu, jesu i vijećnici onih političkih opcija koji su u mandatu prošle gradske vlasti bili izravno uključeni u donošenju odluke o kreiranju sadržaja koncesijskog ugovora, a potom su i glasovali za dodjeljivanje koncesije Dimnjaku. Kako ističe naš izvor, ova gradska vlast sada je u poziciji popravljati ono što “nije zakuhala”, ali ne bježi od spremnosti naći odgovarajuće rješenje. Koncesijski ugovor potpisan je 2017. godine, na rok od deset godina. Obje strane imaju mogućnost jednostranog raskida ugovora.

Možda ste propustili...

POTPISIVANJE POVELJE O SURADNJI

“Naša Hrvatska”: Ušli i Demokrati

NOVE NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin i dizel 1,49 eura litra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu