Regija
ĐAKOVAČKI KUD MEĐU TRI NAJSTARIJA DRUŠTVA

Sklad slavi 160 godina, ima u pola stoljeća i 16 brakova
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Osnovan 1863. kao Hrvatsko pjevačko društvo, danas ima više od 230 članova
ĐAKOVO - U Hrvatskoj su od njega starija samo dva društva, a njegovi članovi nikada nisu htjeli pjevati na stranom jeziku. Te 1863. osnovali su ga napredni građani iz područja kulture, obrtništva, crkvenog, obrazovnog života, a živi sve do danas, kada obilježava 160 godina rada. Veliki jubilej obilježit će 30. studenoga i 2. prosinca.

Slavljenik je KUD Sklad Đakovo, jedno od najstarijih društava u RH, koje je počelo kao Hrvatsko pjevačko društvo Sklad, kao dijete sredine koja se okupila oko biskupa Strossmayera. Društvo je djelovalo u isto vrijeme kada su se ostvarivale njegove najveće zamisli, a pogotovo najveća - katedrala. Prije Sklada, osnovana su samo dva društva u nas - 1858. HD Zora Karlovac i 1862. Kolo Zagreb.

Prva fotografija


Iz godina osnutka Sklada nije sačuvana arhivska građa, no prva fotografija dovoljan je dokaz; na njoj je pjesnik Luka Botić koji je u Đakovu umro 22. kolovoza 1863. Prema tome, kažu kroničari, fotografija je snimljena prije tog datuma pa je i Društvo utemeljeno 1863. Zamisao o takvom društvu potječe od mladih svećenika i kulturnih pregalaca Hinka Hladačeka, Vilima Korajca, Julija Leibalda-Ljubojevića i ravnatelja katedralnog zbora Ivana Trišlera.

- KUD Sklad danas ima više od 230 članova u šest sekcija - Mažoretkinje, Ritmika, Jazz dance, Folklor, Tamburaši i ŽPS Skladovke - kaže predsjednica Silvija Bodakoš. Najbrojnije su Ritmika i Mažoretkinje, koje su među prvima osnovanima u Hrvatskoj. Skladovci su neizostavan dio gradskih manifestacija – od folklornih na Vezovima do Povijesnih i starogradskih plesova, vraćajući u vrijeme balova i krinolina. Sklad se pobrinuo i za prikaz jela uskrsne trpeze. Gostuju po RH, BiH, a tu su i nastupi u Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori.

Bodakoš podsjeća na Skladov hod kroz prošlost – u turbulentnim vremenima, izmjenama država, vladara, političkih ideologija.

- Sklad je preživio i dva svjetska i Domovinski rat. Iz starih zapisnika vidimo da je rad društva često bio zabranjivan, a naši prethodnici snalazili su se na razne načine, mijenjali mu ime, uključivali se u rad drugih đakovačkih društava. Moto društva "Budimo pjesmom rodu svijest" uvijek je bio primaran. Nikada nisu htjeli pjevati na stranom jeziku. Njegujemo hrvatsku, slavonsku pjesmu, čuvajući od zaborava stare običaje, napjeve, kola, crkvene i starogradske pjesme i plesove - kaže Bodakoš.

Osnovan kao HPD, u prošlosti se u društvu osniva tamburaška i dramska, novinarska sekcija, folklor, dječji folklor, mažoretkinje, jazz dance, ritmika, rock-grupa Arbor, starogradske pjesme i plesovi te, naposljetku, ŽPS Skladovke.

Kuriozitet


- Otkako pri Skladu unazad 42 godine postoji folklor, u KUD-u je među našim članovima sklopljeno čak 16 brakova, među kojima do danas ima preminulih, ne i razvedenih - kaže Bodakoš.

Uz Sklad se veže plejada poznatih, i prije i danas: Strossmayer, biskup Voršak, predsjednik Sabora Hrvat, pjesnik Botić, obitelj Reichsmann i drugi uzoriti Đakovčani - Donegani, Cepelić, Kosina, Tordinac, dr. Ribar, Mirko Kladarić, Darko Ergotić i Slavonske lole, Sanja Hajduković...

Sklad će 160. rođendan u četvrtak, 30. studenoga, u 17 sati, u Kući Reichsmann proslaviti fotoizložbom "KUD Sklad – 160 godina", s prikazom svih sekcija kroz vrijeme. U subotu, 2. prosinca, u 18 sati u Centru za kulturu slavljenički je Godišnji koncert uz nastup svih skupina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

“FRANKOPANI” NA PLITVIČKIM JEZERIMA I U BIOGRADU

Pridružili se i pohodu za Gavrana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije