Regija
KUPUJMO DOMAĆE

Kneževa rakija i Baranjski kulen - Izvorno hrvatsko
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Rakiji od baranjskog voća količine limitirane zbog kvalitete proizvoda, što dokazuju i nagrade
BELI MANASTIR - Kupujmo i konzumirajmo hrvatsko te slična mota ponovno su aktualizirani, posebice stoga što su police velikih trgovačkih lanaca prepune razne uvozne robe.

Što je donekle normalno kada je riječ o proizvodima koji se u Hrvatskoj ne proizvode. No domaći se proizvođači bune kada je potrošačima ponuđen strani, često i jeftiniji, proizvod iako ga u Hrvatskoj ima sasvim dovoljno. I to je jedan od razloga zbog kojih je Hrvatska gospodarska komora (HGK) prije određenog vremena pokrenula kampanju brendiranja hrvatske kvalitete i započela dodjeljivanje znakova kvalitete za proizvod i uslugu. U ovom trenutku znakove Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta nose tri baranjska proizvoda.

Jedan od njih je linija rakija od voća koje nastaju u Kneževim Vinogradima, u destileriji Udruge proizvođača rakije iz voća (UPRIV).

- Čast mi je reći da smo u Baranji jedini nositelji znaka Izvorno hrvatsko za pića. I, što je još značajnije, među rijetkima smo nositeljima tog znaka u Hrvatskoj kada su u pitanju male destilerije. Već petu godinu zaredom obnavljamo ugovor i dobivamo potvrdu da je cijela linija naših proizvoda pod nazivom Kneževa rakija, dakle rakije od marelice, dunje, šljive i kruške te travarica, na zavidnoj razini, bez koje ovu oznaku ne možemo nositi. Znak je i jamac zadovoljenja relativno visokih normi i kriterija - priča Davorin Škoflek iz UPRIV-a, naglašavajući kako se njihova rakija proizvodi na tradicionalni način, od baranjskog voća nabavljenog od domaćih voćara. Podsjeća kako im je količina limitirana isključivo zbog kvalitete proizvoda, što dokazuju i brojne nagrade.

Još jedan proizvod kojim se Baranja ponosi i koji nosi znak Izvorno hrvatsko je beljski Baranjski kulen.

- Baranjski kulen je postignuće brojnih generacija, koje ga stvaraju već više od sto godina. Kako bi se promovirala njegova autentičnost i visoka kvaliteta, Baranjski kulen među prvim je proizvodima sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom na razini EU-a - kaže Miodrag Komlenić, direktor Baranjke, beljskog pogona u kojemu se proizvodi ta vrhunska delicija. Nastavlja kako su beljski majstori kulenari dostigli vrhunac kulenarskog umijeća u stvaranju Baranjskog kulena, pa je svaki komad iste, vrhunske, kvalitete.

- Belje je najveći proizvođač Baranjskog kulena s cjelogodišnjom kontinuiranom proizvodnjom, kojom se zadovoljavaju sve potrebe tržišta, pa nema bojazni oko nedostatka Baranjskog kulena - ističe.

Ivica Getto
ABC sir nosi oznaku Hrvatska kvaliteta
Važno je istaknuti da je započeta i kampanja “Vrhunac kulenarskog umijeća”, koja donosi novi - suvremeni vizualni identitet i opušteniji ton komunikacije, prije svega s ciljem privlačenja mlađe “publike”, uz istovremeno čuvanje glavnih vrijednosti Baranjskog kulena. Jedini baranjski proizvod koji nosi oznaku Hrvatska kvaliteta je beljski ABC svježi krem-sir, odnosno cijela linija tog sira s dodatkom šunke, vlasca, povrća, kulena, čilija... Kako ističu u Belju, proizvodi se jedinstvenim tehnološkim postupkom od pomno biranog i kontroliranog mlijeka s beljskih farmi. U svom sastavu ima samo tri zdrava sastojka - mlijeko, vrhnje i sol, a izvor je visokokvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana