Svijet
PARIZ: ZARADA NA TURISTIMA

Dvostruko skuplja karta za metro u vrijeme Olimpijade
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Parižani će plaćati uobičajenu cijenu, svi ostali morat će posegnuti dublje u džepove

Preko ljeta nerijetko čujemo da Hrvati na jadranskoj obali nepošteno podižu cijene. Negodovali su zbog toga i Francuzi, a onda stiže informacija kako će cijene karata za metro u Parizu biti gotovo dvostruko više tijekom Olimpijskih igara iduće godine. Najavila je to u utorak Valerie Pecresse, predsjednica regije glavnog grada Francuske. Dodala je kako će stanovnici s propusnicama biti zaštićeni od privremenog poskupljenja, a posjetiteljima će se naplaćivati ​​"fer cijena". Olimpijske igre održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza, a Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna.- Napravit ćemo novu propusnicu, propusnicu za Pariz 2024., koja će posjetiteljima omogućiti putovanje cijelom regijom Ile-de-France. Stajat će 16 eura dnevno, a do 70 eura tjedno. To je fer cijena - rekla je Pecresse. Tako će karta za metro koštati četiri eura za razdoblje od 20. srpnja do 8. rujna. Mjesečna karta inače stoji 84,10 eura.

Inače, uoči Olimpijskih igara Pariški metro pokrenuo je aplikaciju za prevođenje koja će "izgubljenim" stranim posjetiteljima pomoći da se snađu i sa što manje problema kreću gradskim prometnim sustavom. Zamršena podzemna željeznica s više od 300 postaja, čija je imena teško pronaći, a još teže izgovoriti čak i domaćem stanovništvu, lako postaje noćna mora za sve one koji ne govore tečno francuski.

Stoga su gradske vlasti odlučile uvesti aplikaciju pod nazivom Tradivia, za prijevod sa i na 16 svjetskih jezika. Njome je operator podzemne željeznice RATP opremio 6000 svojih zaposlenika na gradskim prometnim postajama. Aplikacija prevodi pitanja s engleskog, njemačkog, mandarinskog, hindskog i arapskog na francuski. Korisnici aplikacije prevedena pitanja šalju RATP-ovim agentima, čiji se odgovori potom prevode na jezik posjetitelja.

Nakon eksperimentiralnog uvođenja nove aplikacije na trima gradskim linijama, operator je ljetos uslugu uveo u cijeloj prometnoj gradskoj mreži. U Parizu i okolnim regijama očekuje se oko 15 milijuna posjetitelja u vrijeme održavanja Ljetnih olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Milan Bugarić
300

postaja ima pariška podzemna željeznica

4

eura bit će jednokratna karta za metro tijekom Olimpijade i Paraolimpijade

Iz gradskih vlasti pokušali su objasniti da će cijena karte za strane goste biti “fer”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana