Novosti
LOKALNE STRATEGIJE

Dodijeljeno 46 milijuna eura za razvoj ribarstva
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Za 23 lokalne akcijske skupine u ribarstvu (FLAG) dodijeljena su rješenja u vrijednosti od 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Rješenja su dodijelili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Mladen Pavić i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura. Uzimajući u obzir specifične potrebe pojedinih područja i lokalnih zajednica, predviđena je potpora za aktivnosti usredotočene na inovativan pristup u ribarstvu i akvakulturi, kao i dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture te za diversifikaciju tih tradicionalnih aktivnosti. Potpora je predviđena i za diversifikaciju samih područja.

Poticanje razvoja lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi te jačanje teritorijalne kohezije jedan je od strateških ciljeva više od 348 milijuna eura vrijednog Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. godine RH, i to kroz lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tzv. CLLD pristup. Ministrica Vučković istaknula je kako su FLAG-ovi ključan pokretač održivog i uključivog teritorijalnog razvoja u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, kao i da će se provedbom lokalnih razvojnih strategija pridonijeti stvaranju novih mogućnosti te lokalnim zajednicama omogućiti da bolje iskoriste i ostvare dobit iz prilika koje im nudi održivo plavo gospodarstvo. "Od te 23 lokalne akcijske skupine 19 ih čine obalna i otočna ribarstvena područja, a prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva", rekla je Vučković.

Obuhvaćena je gotovo cijela hrvatska obala, a ukupna površina ribarstvenih područja za koja su odobrene lokalne razvojne strategije čini 35,6 % površine Hrvatske.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana