Mozaik
U VINKOVCIMA HUMANITARNA BRADATA AUKCIJA

Najhrabriji bradonje obrijali
godinama njegovane brade
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Za sljedeću godinu plan je da, svi zajedno, raširimo tu ideju na cijelu Hrvatsku

U Vinkovcima je, prvi put izvan Splita, u Hrvatskoj, proteklog vikenda održana Bradata aukcija, dio svjetskog trenda brige o zdravlju muškaraca, čemu je posvećen cijeli mjesec studeni. Naime, Movember, ili Brkati studeni, globalni je pokret obilježavanja studenoga kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca i glavni je fokus na probleme koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate ili rak testisa.Bogat sadržaj


Glavna je značajka inicijative poticanje muškaraca da puštaju brkove i bradu kako bi privukli pozornost i potaknuli razgovore o muškom zdravlju. U Vinkovcima je mnoštvo muškaraca s bradom, pa i onih koji ih pomno njeguju, i zato vinkovački Barbershop, jedini u gradu, u vlasništvu Krešimira Španića, što ga je u listopadu 2021. otvorio s kolegom Markom Nedoklanom, uvijek ima puno posla. U Vinkovcima i Vukovaru možete vidjeti muškarce njegovane brade i brkova, kakve smo viđali samo na starim fotografijama ili u modnim žurnalima. Nije stoga čudno što je Španić jedan od zagovaratelja i suorganizatora vinkovačke Bradate aukcije.

- Prijateljstvo s kolegom iz Splita Sinišom Šunjićem i Markom Sučićem, koji su razmišljali kako svrhu Movembera pretvoriti u nešto društveno korisno, rezultiralo je Bradatom aukcijom. Odlučili su u tom trenutku, prije sedam godina, pokrenuti humanitarnu akciju koja bi bila popularnozabavnog karaktera, te su u restoranu organizirali brijanje brada tako da je svaki bradonja donirao nešto novca. Sve to u početku nije imalo velike ambicije, osim druženja i zabave, no preraslo je u nešto daleko veće. Njihova energija i zanos preselile su se nakon šest godina i na ostatak Hrvatske. Za sljedeću godinu plan je da, svi zajedno, raširimo tu ideju na cijelu Hrvatsku, jer što više ljudi osvijestimo, to će prevencija biti uspješnija – objašnjava Krešimir Španić, i sam pripadnik bradate vinkovačke populacije.

Organizatori su se potrudili i obogatili Bradatu aukciju bogatim sadržajem, koji je počeo u petak stručnim predavanjem o raku prostate i raku testisa, dvije najčešće bolesti koje pogađaju muškarce. Simptomi, dijagnostika i moderne metode liječenja samo su dio svega onoga o čemu su predavale dr. Sanja Gali, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, i dr. Višnja Lanc-Damjanović, specijalist urolog u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Kada je riječ o epidemiološkom prikazu malignih bolesti kod muškaraca, dr. Sanja Gali kaže kako je udio oboljelih u najistočnijoj županiji jednak kao i u ostatku Hrvatske, a, kao i kod žena, najvažnija je samoprovjera i rano otkrivanje bolesti.

- Rak prostate najčešće se javlja u muškaraca starije dobne skupine, iznad 50 godina, a rak testisa češće se javlja u mladih muškaraca i svoj maksimum pojavljivanja ima u dobi između 30. i 35. godine. Neke određene prevencije nema, ali svakako da na razvoj uvelike utječe česta samoprovjera i rano uočavanje bolesti – rekla je dr. Sanja Gali. Večer je nastavljena nastupom stand-up komičara SplickaScena s temom "bradata aukcija" u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Središnji događaj bio je sutradan, u subotu, u Excellent Pubu od 16 do 22 sata, gdje je Bradata aukcija nastavljena, kada su hrabri dobrovoljci obrijali svoje brade kako bi potaknuli prijatelje i znance na donacije za Ligu protiv raka Vinkovci. Došao je i velik broj gostiju, barberi iz cijele Hrvatske i Slovenije.

Svi su pozvani


Vinkovčanin Željko Rupčić prvi je obrijao bradu za Bradatu aukciju.

- Osjećam se neobično, ali učinio bih to ponovno. Brada će narasti, a humanost nema cijenu – rekao je Željko netom nakon što je ostao bez brade koja je njegov zaštitni znak bila protekle tri godine, te poziva i druge muškarce da krenu njegovim primjerom, procijene vrijednost svoje brade i doniraju Ligi protiv raka Vinkovci na budućim ovakvim humanitarnim aukcijama...

Na vinkovačko izdanje Bradate aukcije pozvani su apsolutno svi, čak i oni bez brade ili oni koji ju ne žele obrijati, jer već je i sam dolazak velika potpora Aukciji, pa je velik broj Vinkovčana promatrao što se zbiva i mnogi su dali novčani prilog.

Muškarci se, kaže iskusni vinkovački barber Marko Nedoklan, uglavnom teško odluče na brijanje duge brade, ali za ovu priliku, u subotu navečer u Vinkovcima, to uopće nije bio rijedak slučaj.

- Za dugu bradu morate imati strpljenja jer ju je teško održavati, baš kao i kosu. Tu je jednako važno redovito održavanje, upotreba raznih preparata za uređenje, pranje, sušenje, oblikovanje... - kaže Marko Nedoklan, koji se ovim poslom bavi sedam godina.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

VELIKI PLJESAK ZA LOTU

Cvek objavio ime svoje kćeri

DRUGO SE IZDANJE OVE GODINE SELI IZ RAJEVA SELA U OSIJEK

Pannonian Rock Festival u osječkim katakombama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati
nove sezone showa
“Tvoje lice zvuči poznato”

2

PREDSTAVIT ĆE NOVI KONCERTNI PROGRAM I “OPUS DEI”

Koncert i izložba Laibacha u Zagrebu

3

MIACH RASPRODALA SVOJ PRVI SOLOKONCERT U TVORNICI

Svjesna sam da imam još puno toga naučiti i isprobati kako bih napredovala u glazbi